Zoeken

Moeder wilde gele bloemen. Niet waar, moeder wilde witte bloemen

Tja, wat wilde moeder nou echt? In ieder geval geen geruzie. Drie kinderen kwamen bij mij in verband met het afwikkelen van de nalatenschap van moeder. Dát had moeder goed bij testament geregeld om de afwikkeling in pais en vree te laten geschieden. Want zij wist dat twee van de drie kinderen altijd samen spanden tegen kind nummer drie. Zo zaten zij ook bij mij aan tafel. Twee aan de ene kant van de tafel dicht bij elkaar en nummer drie er ruim tegenover. Vaak zegt het al veel over de onderlinge verhoudingen van hoe men aan tafel gaat zitten. Kind nummer drie wist dat de beide andere kinderen hem nodig hadden om de nalatenschap voortvarend af te wikkelen. Hij wilde nu een keer zijn poot stijf houden en de andere twee niet telkens hun zin geven. Zoals bij het regelen van moeders uitvaart. Alles moest altijd zoals de twee oudsten het wensten. Op de kist kwamen witte bloemen terwijl kind nummer drie er zeker van was dat moeder gele bloemen wenste. Dit onderdeel had moeder, ondanks mijn advies bij het opmaken van het testament, niet geregeld. Had zij maar vastgelegd dat zij witte én gele bloemen wenste.

Overlijden hoort bij het leven.
Daar hebben wij het liever niet over. Raar eigenlijk, terwijl het zó bij het leven hoort. Met ons vak sta je midden in het leven. Laatst zei iemand tegen mij, Karin, jij kan wel een boek schrijven over de vele bijzondere dingen die zo bij jou de revue passeren. Dat is ook zo. Ook het praten over hoe jij het beste je nalatenschap kunt regelen hoort daar bij. Tot je nalatenschap behoort eigenlijk ook jouw lichaam. Zorg dat jij alles met betrekking tot jouw uitvaart goed regelt. Een uitvaart is bij uitstek een zeer emotionele gebeurtenis waar de nodige spanningen kunnen ontstaan. Een periode waar in een hele korte tijd veel geregeld moet worden. Een ieder wil het beste voor de overledene zoals hij of zij denkt dat de dierbare het gewenst zou willen hebben. Leg vast hoe jij het zou wensen. Het moet toch niet zo zijn dat een uitvaartondernemer bij ruziënde familieleden gedwongen wordt om de uitvaart op te schorten totdat de rechter hierover heeft gesproken!

Uitvaartcodicil.
Je kan je uitvaart bij testament regelen, maar ik geef er de voorkeur aan dat men dit bij codicil doet. Vaak is de uitvaart namelijk al achter de rug voordat het testament boven water komt.
Een codicil is een zelf opgemaakt testamentje waarin je, buiten de notaris om, naast het bestemmen van je kleding, lijfgoederen, meubels, schilderijen, sieraden, e.d, ook jouw uitvaartwensen kunt regelen. Het codicil dient met de hand te zijn geschreven, te worden gedateerd en ondertekend. Een getypt codicil is niet geldig.

Wat wil je regelen? Wil je begraven worden op een natuurbegraafplaats, waarbij je opgaat in de natuur? In geval van crematie, welke bestemming wens je aan jouw as te geven? Wat voor kaarten moeten er komen? Moet er geproost worden op jouw leven?

Geef aan wie je aan zou willen wijzen om je uitvaart te regelen. Praat hierover met je dierbaren en je uitvaartondernemer en leg het vooral vast. Wijzigen je wensen, dan verscheur je gewoon het codicil en schrijf je een nieuwe. Vertel je naasten waar je het document hebt liggen. Een codicil is juridisch een hartstikke geldig document waarin je op eenvoudige wijze je wensen kunt vastleggen. Het is bovendien erg fijn voor jouw nabestaanden dat zij het laatste van dit aardse nog aan jou mee kunnen geven op de wijze zoals jij dat wenst. Stop de gedachte niet weg, maar pak dat vel papier en ga schrijven.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Verjaring
Meer geld in de woning gestoken dan jouw partner? Let op met de verjaring!!

Meer geld in de woning gestoken dan jouw partner? Let op met de verjaring!!

In een recente uitspraak van de Rechtbank (te vinden onder: ECLI:NL:RBNHO:2022:5929), speelde het geval waar een samenlevingsrelatie was beëindigd en beide partners erover twistten of de vrouw nog recht had op vergoeding van de € 400.000 die zij meer in hun gezamenlijke woning had gestoken dan haar ex-partner.

Lees meer
Bedrijfsopvolging
ONTERVEN VAN JE BEDRIJFSOPVOLGER? WEES VOORZICHTIG!

ONTERVEN VAN JE BEDRIJFSOPVOLGER? WEES VOORZICHTIG!

Wat is het fijn als jouw levenswerk als ondernemer door je kind wordt voortgezet. Ja, toch? Daarvoor doorloop je een heel traject. Eerst overleg je samen met de accountant en tot slot ga je naar de notaris om de aandelen in de BV of het bedrijfsvermogen aan je kind over te dragen.

Lees meer
Vakantie/recreatiewoning kopen
Vakantiewoning kopen?

Vakantiewoning kopen?

Een uitdaging: mijn eigen vakantiewoning kopen. Even weg van de hectiek. Doelloos starend in de verte. Wat een heerlijke plek dit. Wou dat het van mij was. Herkenbaar? Dit lijkt wel een intro voor een verkoopbrochure van een vakantiebungalow park! Geen rare gedachte hoor én het lijkt momenteel beter om je geld te steken in bakstenen dan in bitcoins, toch?

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search