Zoeken

LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?


Als je partner of echtgenoot een langstlevende testament heeft gemaakt, dan voel jij je als langstlevende goed verzorgd achtergelaten. Want dat is toch de bedoeling van zo’n testament? Je denkt verder niets te hoeven doen. Als jij komt te overlijden komt alles wat er nog over is dan pas aan de kinderen toe. Sterker nog, als je alles opmaakt, heeft de notaris nog gezegd, is het “op is op”. Dan hebben de kinderen pech. Hun erfdeel tussentijds opeisen heeft ook geen zin, want jij als langstlevende moet immers goed beschermd worden tegen de positie van de kinderen. De kinderen moeten eigenlijk wat hun erfdeel betreft maar zo lang in de erfrechtelijke wachtkamer blijven zitten totdat de langstlevende is overleden.

Maar dit is niet altijd zo. Het ene langstlevende testament is namelijk het andere niet. Kijk dat testament goed na voor wat betreft de daarin opgenomen opeisbaarheidsgronden voor de kinderen. Wat heeft erflater eigenlijk voor wensen weergegeven in dat testament?

Rechtbank uitspraak: op is niet op!

Waar ging het hier over. Een erflaatster heeft haar samenwonende partner benoemd tot enig erfgenaam. Verder heeft zij aan haar kinderen de gehele nalatenschap gelegateerd in de vorm van niet opeisbare geldvorderingen. Dit maakte de afwikkeling van de nalatenschap gemakkelijk, want de langstlevende partner kreeg alles. Het enige dat wél gedaan moest worden was het vaststellen van de hoogte van die vorderingen. Dit laatste wordt bij langstlevende testamenten helaas vaak vergeten en kan onbedoeld later een hoop gedoe geven. In deze zaak waren de vorderingen wel vastgesteld.

In het testament stond dat de kinderen uit hun erfrechtelijke wachtkamer konden kruipen als de partner “in aanmerking komt voor financiële steun van overheidswege omdat zijn inkomsten niet (meer) toereikend zijn voor de voorziening in de kosten van levensonderhoud en hij, voordat hij aanspraak kan maken op deze steun, moet interen op zijn vermogen”. Met andere woorden: als de partner eerst de erfenis zou moeten opmaken voordat hij in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, dan moet hij eerst uitkeren aan de kinderen of hij moet aan de kinderen voldoende zekerheid bieden dat zij toch hun vorderingen kunnen krijgen.

Twee van de vier kinderen eisten hun legaten op omdat de partner 1,5 jaar lang op het vermogen van hun moeder had moeten interen omdat hij zelf geen inkomen had en ook er geen eigen huis was waarop hij een hypothecaire lening zou kunnen regelen.

De partner wilde via een levensverzekering op zijn leven regelen dat de kinderen bij zijn overlijden alsnog hun erfdelen zouden kunnen krijgen. De kinderen vonden dit onvoldoende zekerheid, want als hij zou vergeten de premies te betalen, dan hadden zij nog niets. De kinderen maakten zich zorgen over de uitgaven uit de nalatenschap door de partner.

De rechtbank gaf de kinderen gelijk. Het was niet de bedoeling van de erflaatster dat haar partner kon interen op de legaten van de kinderen. Het was juist haar bedoeling dat haar partner kon leven van de opbrengsten van haar nalatenschap. De partner wordt dan ook door de rechtbank veroordeeld om de vorderingen van de kinderen te voldoen.

Bedoeling goed vastleggen

Enigszins erg zuur voor de partner, maar check uw testamenten of daarin uw bedoelingen goed zijn weergegeven. Zeker bij oudere testamenten!

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Huwelijksvoorwaarden
Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Wees niet zo dom als ik! Toen ik trouwde, trouwde je automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Tegenwoordig trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen. In het kort komt dit erop neer dat wat je voor het trouwen had, van jou blijft en alles wat je na het "ja-woord" verkrijgt, sam sam wordt. Óók wat je verdient vanuit bijvoorbeeld je BV en alles wat je bedrijfsmatig mocht ondernemen na het trouwen. Zo heb je na het huwelijk toch weer de gemeenschap van goederen en dat wilde je als ondernemer eigenlijk niet.

Lees meer
Column
De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

Ik weet niet hoe jij erin staat, maar bij mij is het altijd een hele opluchting als deze jaarlijks verplichte opgave aan de belastingdienst weer achter de rug is. Bij notarissen geldt ook nog dat vóór 1 mei alle jaarcijfers van het notarisbedrijf moeten zijn ingediend bij onze toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht van de overheid. Daar moeten dan ook de cijfers bij uit de aangifte inkomstenbelasting. Wij weten allemaal wel dat het nodig is, maar het is wel fijn als het allemaal weer netjes is verzonden en niets is verzwegen.

Lees meer
Ruzie boedel
Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen.

Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen.

Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen. Veel ruzies bij erfenissen komen vaak voort uit onvrede uit het verleden. Verwacht je dat bij de verdeling van jouw erfenis de vlam in de pan kan slaan tussen je erfgenamen? Zorg dan op tijd voor een goed testament. Dit kan de ergste pijn verzachten. Bovendien, het zou toch zonde zijn als de erfenis op gaat aan de kosten van juridisch gesteggel?

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search