Zoeken

KAN JE SAMEN ÉÉN TESTAMENT MAKEN?

KAN JE SAMEN ÉÉN TESTAMENT MAKEN?

In diverse landen kan dit wel, maar in ons land kan dit niet. Onze wetgever heeft er voor gekozen dat ieder een eigen testament dient te maken. Een testament is namelijk een zeer geheim document waarin alleen jij bepaalt wat er met jouw erfenis dient te gebeuren als jij komt te overlijden. Niemand hoeft hiervan iets te weten. Van belang is ook dat jij zelf zonder beïnvloeding van een ander vastlegt wat er met jouw nalatenschap dient te gebeuren.

Handig.
Toch wordt mij wel eens de vraag gesteld door een echtpaar of partners of zij niet samen één testament kunnen maken. Men wil immers samen bij de notaris op gesprek komen en komen daarna ook samen ieder zijn/haar eigen testament tekenen. Ieder wil hetzelfde met betrekking tot zijn of haar nalatenschap regelen en geheimen jegens elkaar wat dat betreft zijn er niet. Bovendien, zo is uitgelegd, zijn gelijkluidende testamenten qua erfbelastingbesparing vaak wel zo handig. Daarnaast, zo vraagt men zich af, zou het in de kosten kunnen schelen als je één akte samen maakt, want aan elke akte kleven immers bewarings-, verzekerings- en verwerkingskosten. Dit klopt wel, maar er zijn regelmatig omstandigheden dat men toch eigenlijk wel iets anders wenst te regelen en de ander niet voor het hoofd wenst te stoten. De wetenschap dat je een geheel eigen testament kan maken is dan wel zo fijn. Ook kunnen er meerdere andere redenen zijn om een afwijkend testament te maken.

Verzorgingstehuis.
Stel vader wordt in het verzorgingstehuis opgenomen. Als moeder eerder mocht komen te overlijden, dan zou het hele vermogen naar vader kunnen gaan, waardoor hij een hogere eigen bijdrage moet betalen. Moeder wil liever dat haar nalatenschap dan meteen naar de kinderen gaat. Vader heeft toch niets aan het vermogen uit haar nalatenschap. Óf dit altijd wenselijk is, is iets dat goed moet worden afgewogen.

Gat in de hand.
Soms acht men het niet wenselijk dat de langstlevende partner al het vermogen in handen krijgt, omdat bijvoorbeeld de partner er een handje van heeft om het geld rijkelijk uit te geven (eigenlijk heeft hij/zij een gat in de hand), waardoor de vrees bestaat dat er maar weinig van over blijft voor de kinderen. Wil jij jouw partner wel goed verzorgd achterlaten, maar niet dat alles zomaar door hem/haar uitgegeven kan worden, dan zijn daarvoor goede regelingen te bedenken.

Familievermogen beschermen.
Het kan ook zijn dat oud familievermogen in de bloedlijn dient te blijven. Als je niet wilt dat alles naar jouw partner gaat en als deze mocht hertrouwen na jouw overlijden of een testament maakt waarbij jouw familievermogen aan diens nieuwe partner of gezin toekomt, dan kan het maken van een eigen testament wel zo handig zijn.

Buitenechtelijk kind.
Het is ook wel eens voorgekomen dat men bij de notaris in elkaars aanwezigheid met een stalen gezicht elkaar en de gezamenlijke kinderen alles nalaat, maar een week later terugkomt om toch dat testament te wijzigen. Bijvoorbeeld de situatie waar de man ook aan zijn buitenechtelijk kind, waarvan zijn huidig gezin niets van af weet, iets wil nalaten. Dat het testament geheim is, voorkomt tijdens het leven wel de nodige complicaties!

In het zicht van een echtscheiding.
Regelmatig word ik benaderd door iemand die heeft besloten te willen scheiden, dat deze de aanstaande ex toch maar alvast wil onterven voor het geval hij of zij plotseling mocht komen te overlijden. Men wil dan niet dat de ex ineens het hele vermogen ontvangt. Er wordt dan het zogenaamde echtscheidingstestament gemaakt.

Conclusie:

Jouw wil is wet, ongeacht wat iemand anders er van vindt. Wel zo mooi dat je een eigen testament kán maken.


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Huwelijksvoorwaarden
Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Wees niet zo dom als ik! Toen ik trouwde, trouwde je automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Tegenwoordig trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen. In het kort komt dit erop neer dat wat je voor het trouwen had, van jou blijft en alles wat je na het "ja-woord" verkrijgt, sam sam wordt. Óók wat je verdient vanuit bijvoorbeeld je BV en alles wat je bedrijfsmatig mocht ondernemen na het trouwen. Zo heb je na het huwelijk toch weer de gemeenschap van goederen en dat wilde je als ondernemer eigenlijk niet.

Lees meer
Column
LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

Als je partner of echtgenoot een langstlevende testament heeft gemaakt, dan voel jij je als langstlevende goed verzorgd achtergelaten. Want dat is toch de bedoeling van zo’n testament? Je denkt verder niets te hoeven doen. Als jij komt te overlijden komt alles wat er nog over is dan pas aan de kinderen toe. Sterker nog, als je alles opmaakt, heeft de notaris nog gezegd, is het “op is op”. Dan hebben de kinderen pech. Hun erfdeel tussentijds opeisen heeft ook geen zin, want jij als langstlevende moet immers goed beschermd worden tegen de positie van de kinderen. De kinderen moeten eigenlijk wat hun erfdeel betreft maar zo lang in de erfrechtelijke wachtkamer blijven zitten totdat de langstlevende is overleden.

Lees meer
Column
De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

Ik weet niet hoe jij erin staat, maar bij mij is het altijd een hele opluchting als deze jaarlijks verplichte opgave aan de belastingdienst weer achter de rug is. Bij notarissen geldt ook nog dat vóór 1 mei alle jaarcijfers van het notarisbedrijf moeten zijn ingediend bij onze toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht van de overheid. Daar moeten dan ook de cijfers bij uit de aangifte inkomstenbelasting. Wij weten allemaal wel dat het nodig is, maar het is wel fijn als het allemaal weer netjes is verzonden en niets is verzwegen.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search