Zoeken

ZEKER WETEN, WIJ HOREN BIJ ELKAAR! Karin, hoe nu verder?

Moeten we een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract aangaan?

Deze vraag wordt mij vaak gesteld.

Trouwen of geregistreerd partnerschap?

Voor de wet ben je als samenwoner niets van elkaar. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap (partnerschap) regelt de wet automatisch van alles voor jullie.

Maar eerst, wat is het verschil tussen trouwen en een partnerschap?

1. Als je trouwt moet je elkaar het "ja-woord" geven. Elkaar trouw beloven ziet men als een sterk gebaar. Je belooft elkaar trouw in goede en slechte tijden. Trouwen is een meer emotionele gebeurtenis. Bij een partnerschap hoef je elkaar niet het "ja-woord" te geven. Vaak gaat men een partnerschap aan "om het maar geregeld te hebben" en men het huwelijk oubollig vindt. Eigenlijk is het partnerschap dan meer een zakelijke formaliteit.
2. Vaak gaat men een partnerschap aan omdat men niets met het huwelijk heeft of de bruiloft wil uitstellen tot een later moment. Een partnerschap kan omgezet worden in een huwelijk. Andersom kan dit niet.
3. Een partnerschap kan, als er geen minderjarige kinderen zijn eenvoudig buiten de rechter om (met tussenkomst van een advocaat of notaris) worden beëindigd. Voor het beëindigen van een huwelijk moet je altijd naar de rechter, wat ook meer kosten met zich meebrengt. Heb je een partnerschap én minderjarige kinderen, dan moet je ook naar de rechter om het partnerschap te laten ontbinden.
4. Het partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed. Het huwelijk wel. Of dit nou zo'n spannend verschil is, dat betwijfel ik, want scheiding van tafel en bed komt niet vaak voor.
5. Een partnerschap wordt in het buitenland vaak niet erkend, een huwelijk wel. Dit kan gevolgen hebben voor onder meer het kopen van een woning in het buitenland, voor het recht om je partner over te laten komen, voor het regelen van de scheiding in het buitenland of bijvoorbeeld op het gebied van het geldende erfrecht. In landen waar het partnerschap wel wordt erkend verschillen vaak de rechten en plichten tegenover elkaar van de Nederlandse wetgeving. In sommige landen erkent men alleen het partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht.

Voor het overige wijkt het partnerschap niet echt af van het huwelijk. De rechtsgevolgen zijn nagenoeg hetzelfde.

Samenlevingscontract of trouwen/partnerschap?

De wettelijke gevolgen van het huwelijk of partnerschap zijn onder meer:

- je kunt recht hebben op partneralimentatie. Dit is in grote lijnen afhankelijk van de mogelijkheid van de ene partner om in redelijkheid zelf inkomsten te verwerven en van draagkracht bij de andere partner;

- je moet naar de rechter om het huwelijk en het partnerschap (bij minderjarige kinderen) te laten ontbinden met alle kosten van dien;

- door huwelijk of partnerschap kun je aansprakelijk worden voor elkaars schulden en kun je mede-eigenaar worden van door jou of je partner verkregen goederen; we adviseren vaak om vooraf huwelijks-of partnerschapsvoorwaarden te maken om deze gevolgen te voorkomen of te beperken.

Als je dit alles niet wilt, kan een goed samenlevingscontract een uitstekende oplossing zijn. Je kunt alles net zo goed regelen met een samenlevingscontract als door te trouwen of via een partnerschap. Aan huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden zijn vaak meer kosten verbonden dan aan een goed samenlevingscontract, mede vanwege griffierecht dat de rechtbank heft.

Volgende maand vertel ik graag meer over de verschillen tussen het huwelijk/partnerschap en het samenlevingscontract. Graag tot de volgende keer!


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Testament
KAN JE SAMEN ÉÉN TESTAMENT MAKEN?

KAN JE SAMEN ÉÉN TESTAMENT MAKEN?

KAN JE SAMEN ÉÉN TESTAMENT MAKEN? In diverse landen kan dit wel, maar in ons land kan dit niet. Onze wetgever heeft er voor gekozen dat ieder een eigen testament dient te maken. Een testament is namelijk een zeer geheim document waarin alleen jij bepaalt wat er met jouw erfenis dient te gebeuren als jij komt te overlijden. Niemand hoeft hiervan iets te weten. Van belang is ook dat jij zelf zonder beïnvloeding van een ander vastlegt wat er met jouw nalatenschap dient te gebeuren.

Lees meer
WBTR
Bestuurder van een vereniging, wees alert!

Bestuurder van een vereniging, wees alert!

Bestuurder van een vereniging, wees alert! Denk niet alleen aan de WBTR maar ook aan de AVG! Als bestuurder moet jij je volgens de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) richten naar het belang van de vereniging. Daarbij hoort ook het in acht nemen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ofwel: de privacywetgeving. Dit geldt trouwens niet alleen voor verenigingen, maar voor alle organisaties. Met deze rubriek wil ik in hoofdlijnen ingaan op de AVG. Mogelijk is het een saai onderwerp, maar niettemin wel erg belangrijk. Menig bestuurder die bij mij aan tafel is geweest voor het aanpassen van de statuten in het kader van de WBTR, staat daarbij niet stil bij de verplichtingen die op de vereniging rust krachtens de privacywetgeving.

Lees meer
Column
De kangoeroewoning/ mantelzorgwoning

De kangoeroewoning/ mantelzorgwoning

De kangoeroewoning. Samenwonen met pa en ma in de buidel, dát zou wel eens een idee kunnen zijn! Woningkrapte, té weinig zorgmogelijkheden, de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, oplossing tegen eenzaamheid, kinderopvang aan huis, senioren die in een te ruime woning wonen maar geen passend alternatief kunnen vinden, kinderen die geen woning kunnen vinden of juist ruimer willen gaan wonen wegens gezinsuitbreiding, maar het is niet binnen hun bereik. Zou een kangoeroewoning (ook wel mantelzorgwoning genoemd) een alternatief kunnen bieden?

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search