Zoeken

SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

Zie zo, echtscheidingsverzoekschrift ingediend, dan is het ook erfrechtelijk geregeld?

Veel echtgenoten denken dat als men niet meer samenwoont en de echtscheiding al bij de rechtbank is aangevraagd, dat men dan niet meer van elkaar erft. We liggen immers in echtscheiding. Dit is een misvatting. Wel is dan de eventuele gemeenschap van goederen ontbonden, maar het huwelijk nog niet.
Zolang de echtscheidingsbeschikking van de rechter nog niet is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is men nog gewoon gehuwd en erven de echtgenoten van elkaar. Dat geldt ook voor een nog niet beëindigd geregistreerd partnerschap.

Het komt wel eens voor dat iemand tijdens echtscheidingsprocedure komt te overlijden. Je bijna ex-echtgenoot erft dan nog gewoon van jou. Zijn er kinderen, dan erft de bijna ex samen met de kinderen. Zijn er geen kinderen, dan erft de echtgenoot alles. De vraag is of dit wel de bedoeling is?

Testamentair erfrecht in het zicht van de echtscheiding.

Het is doorgaans geen fijne gedachte dat de bijna ex-echtgenoot nog mee kan erven zolang het huwelijk niet is ontbonden. Dit kan heel eenvoudig worden voorkomen door een testament te maken. In een testament kun je nog meer zaken regelen dan alleen het onterven van je echtgenoot.

Men denkt vaak dat je een echtgenoot niet kunt onterven, maar dit kan altijd. Daarvoor hoeft er geen scheiding te spelen.Toch kan een onterfde echtgenoot altijd nog een beroep doen op de zogenaamde ‘wettelijke rechten’. De bijna ex kan dan vorderen dat hij/zij nog zes maanden in de echtelijke woning mag blijven wonen met gebruik van bijbehorende inboedel. Hij krijgt dan, op grond van de wet, een tijdelijk recht van vruchtgebruik van de woning en van andere goederen van de scheidende echtgenoot die is overleden. Deze wettelijke rechten kan je niet bij testament uitsluiten! Pas als de echtscheidingsbeschikking van de rechter is ingeschreven bij de burgerlijke stand, vervallen deze wettelijke rechten. Het rekken van een echtscheidingsprocedure kan voor een onterfde echtgenoot aantrekkelijk zijn, zeker als de andere echtgenoot op dat moment ernstig of terminaal ziek is. De mogelijkheid om gebruik te maken van het recht van vruchtgebruik van de woning en van andere goederen vervalt overigens wel één jaar na indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding.

Gescheiden en alsnog van je ex erven via de kinderen.

Dit heb ik wel meegemaakt in mijn praktijk. Als een kind ongehuwd, zonder kinderen en zonder een testament te hebben gemaakt, komt te overlijden en eerder al van één van de gescheiden ouders heeft geërfd, dan komt die erfenis bij de andere gescheiden ouder terecht. Je kan dit voorkomen door een soort tweetrapsmaking in het testament op te nemen zodat je ex niet via je kind alsnog van jou kan erven.

Verder kan het nog van belang zijn om het ouderlijk vruchtgenot uit te sluiten over de erfenis van een minderjarig kind, zodat de ex daar niet de rente van kan genieten. Tot slot kun je overwegen om de erfenis van de kinderen onder bewind van een vertrouwd iemand te geven zodat je ex niet de scepter zwaait over de erfenis van jouw kinderen.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS. Is dit handig? Ja, natuurlijk, want als je ervoor leent en dus maandelijks rente moet betalen is dat minder fijn. Wellicht komt door je erfenis juist het door jou gewenste aan te kopen huis binnen je financiële bereik. Of wellicht is het een idee om met het geld op de gezamenlijke hypothecaire lening af te lossen. Immers: “in lyk man is in ryk man!

Lees meer
Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer
Testament
Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet? Je bent nog jong, dus aan dat wat óók bij het leven hoort, daar denkt je liever niet aan, maar in onze praktijk maken we veel mee. Ook met jonge mensen die komen te overlijden. Hoe oneerlijk ook, schijnbaar hoort dat ook bij het leven.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search