Zoeken

Ruzie over de erfgrens: klein stukje grond, groot juridisch conflict

Ruzie over de erfgrens: klein stukje grond, groot juridisch conflict

Een schutting die enkele centimeters verkeerd staat, een heg die over de grens groeit of een terras dat deels op andermans grond blijkt te liggen, het zijn allemaal situaties die naar mijn mening nodeloos tot rijdende rechter situaties leiden.

Het probleem ontstaat vaak doordat mensen denken dat de zichtbare afscheiding zoals een heg, de eigendomsgrens markeert. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Verjaring

Soms is de fysieke grens jarenlang als feitelijke erfgrens geaccepteerd. Als een perceelgrens 20 jaar of meer ononderbroken in gebruik is geweest alsof het eigen grond betrof, kan de eigendom daarvan zijn overgegaan. Het gewoon gebruiken van de grond is niet voldoende. Je moet echt het bezit ervan hebben gehad, bijvoorbeeld omdat je het stukje grond hebt omheind en onderhouden.

Onrechtmatige daad

Tegelijkertijd kan het plaatsen van een schutting op andermans grond zonder toestemming leiden tot een onrechtmatige daad. De oorspronkelijke eigenaar kan dan eisen dat de schutting wordt verwijderd of verplaatst.

Kadaster laten inmeten

Twijfel je over de erfgrens, dan kan je bij het Kadaster een grensreconstructie aanvragen. De officiële kadastrale grenzen worden dan ingemeten. Gek genoeg hoeft deze grens niet altijd doorslaggevend te zijn omdat de feitelijke situatie ook meegenomen wordt in een juridische procedure.

Naar de rechter?

Wat mij betreft liever niet. Denk eens in hoe kostbaar en langdurig dit is. Wat doet dit met jouw relatie met de buren? Elke dag weer wordt je er mee geconfronteerd. Je kan de situatie als heel oneerlijk ervaren, er kwaad over worden, maar als emoties en ego's op de loop met je gaan, kan dit op een gegeven moment je blik zodanig vertroebelen dat je je niet meer in het perspectief van de ander kan inleven. Buurman beleeft dit net zo. Het gevolg: "See you in court"!Hier kan mediation helpen. Mediation is eigenlijk niets anders dan de communicatie weer op gang helpen. Het in goede banen leiden van de emoties. De onderlinge relatie wordt daardoor veel minder beschadigd, je komt samen sneller tot een oplossing en het is voordeliger dan naar de rechter gaan.

Hoe geschillen voorkomen?

Het zijn eigenlijk hele eenvoudige aanbevelingen:

Controleer altijd de erfgrens voordat je bouwt, plant of plaatst. Ga niet "op gevoel" bouwen.

Overleg met je buren en leg afspraken schriftelijk vast. Heb je een stukje van buurman's grond nodig, regel dit dan ook meteen goed via de notaris. Verkoop je je huis, dan weet de nieuwe eigenaar van jouw huis ook dat het met die grens wel snor zit. Andersom geldt dit ook als buurman zijn huis mocht verkopen.

Laat indien nodig de landmeter van het kadaster komen om de exacte grens aan te wijzen en kom met buurman overeen hoe dit opgelost moet worden. Wellicht kunnen jullie een stukje grond ruilen, maar leg dit wel notarieel vast!

Wees terughoudend met juridische stappen.

Een erfgrensgeschil lijkt klein, maar raakt aan iets fundamenteels, te weten het eigendomsrecht. Door duidelijke afspraken, correcte informatie en goed overleg voorkom je een hoop gedoe.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
ERFGENAAM TEGEN WIL EN DANK!

ERFGENAAM TEGEN WIL EN DANK!

ERFGENAAM TEGEN WIL EN DANK! Tja, en dan ben je ineens erfgenaam geworden van je vrijgezelle kinderloze broer. Een broer die erg op zichzelf leefde. Over zijn financiële reilen en zeilen gaf hij nooit openheid en hij woonde in een eenvoudig huurappartement. Zijn uitvaart moest worden geregeld en de woning diende opgeleverd te worden.

Lees meer
Column
30 dagen langer leven

30 dagen langer leven

getrouwd 30 dagen langer leven testament samenlevingscontract tweetrapsmaking mini-testamentje het verblijvensbeding langstlevende

Lees meer
Column
Moet ik mijn kinderen vertellen wat er in mijn testament staat?

Moet ik mijn kinderen vertellen wat er in mijn testament staat?

Dit is een vraag die mij wel eens gesteld wordt door ouders. Enerzijds kan het nuttig zijn om hen vroegtijdig te informeren, maar anderzijds zijn er ook redenen om dit maar niet te doen. testament

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search