Zoeken

Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen.

Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen.

Veel ruzies bij erfenissen komen vaak voort uit onvrede uit het verleden. Verwacht je dat bij de verdeling van jouw erfenis de vlam in de pan kan slaan tussen je erfgenamen? Zorg dan op tijd voor een goed testament. Dit kan de ergste pijn verzachten. Bovendien, het zou toch zonde zijn als de erfenis op gaat aan de kosten van juridisch gesteggel?

Zelf bij testament de boel verdelen?
Bij de verdeling van een erfenis heeft elke erfgenaam een vetorecht. Elke erfgenaam moet meewerken aan de verdeling. Vooral bij de verdeling van inboedel kunnen de emoties hoog oplopen, terwijl de inboedel eigenlijk niet meer waarde heeft dan marktplaatswaarde. De verdeling daarvan kan de afwikkeling van de nalatenschap behoorlijk vertragen, waardoor de erfgenamen niet aan de ontruiming en verkoop van de woning toekomen. Dit, terwijl een vlotte verkoop van belang kan zijn, omdat de kosten en (hypotheek) lasten van het huis intussen wel doorlopen (ten laste van ieders erfdeel).

Je kunt in je testament opnemen aan wie bepaalde goederen moeten toekomen en ervoor zorgen dat er een goede executeur is benoemd, die zorgt dat die goederen bij de bedoelde persoon terechtkomen. Dit voorkomt veel oponthoud en geruzie. Dat er wellicht daarna nog wel eens onderlinge gevoeligheden blijven, dat is nooit helemaal te voorkomen.

Een lastig kind onterven? Wellicht niet doen.
Je kunt je kind onterven, maar het kind hoeft dit niet te accepteren. Het kind kan toch een deel van de erfenis krijgen in de vorm van een bedrag in geld door een beroep te doen op zijn/haar legitieme portie. De waarde daarvan is gelijk aan de helft van wat het kind anders zou hebben gekregen. Als een kind vijf jaar lang niet aangeeft of hij een beroep op zijn legitieme wil doen, is zijn onterving definitief.

Om deze onzekerheid voor de andere erfgenamen weg te nemen, zou je het onterfde kind een bedrag ter grootte zijn legitieme portie kunnen toekennen. Het onterfde kind heeft dan geen recht op de spullen in de nalatenschap. Als je de executeur ook tot afwikkelingsbewindvoerder benoemt dan kan die de regie over de erfenis nemen en de boel afwikkelen zonder 'last' van het onterfde kind te hebben.

Kind onterven, maar de kleinkinderen in zijn plaats stellen?
Als je relatie met één van de kinderen niet goed is, kun je overwegen om diens kinderen (jouw kleinkinderen) in zijn plaats te laten erven. Het onterfde kind kan dan nog steeds zijn legitieme portie opeisen, maar door in het testament te bepalen dat hij dan zijn legitieme deel maar moet halen bij zijn eigen kinderen, kan dat een drempel voor hem vormen om een beroep te doen op zijn legitieme portie.

Geef het lastige kind iets meer dan het minimum.
Een onterfd kind kan uit boosheid proberen om een lange kostbare discussie aan te gaan met de erfgenamen over alle giften die zij wel niet hebben gehad. Deze giften spelen namelijk een rol bij het bepalen van de hoogte van zijn legitieme portie. Door het kind bij testament net iets meer te geven dan zijn legitieme portie, zou mogelijk deze discussie beperkt kunnen worden, gezien het psychologisch effect dat van een dergelijk extraatje uit zou kunnen gaan.

Ons vak is een en al mensenwerk. Dat maakt het ook zo boeiend.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

Ik weet niet hoe jij erin staat, maar bij mij is het altijd een hele opluchting als deze jaarlijks verplichte opgave aan de belastingdienst weer achter de rug is. Bij notarissen geldt ook nog dat vóór 1 mei alle jaarcijfers van het notarisbedrijf moeten zijn ingediend bij onze toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht van de overheid. Daar moeten dan ook de cijfers bij uit de aangifte inkomstenbelasting. Wij weten allemaal wel dat het nodig is, maar het is wel fijn als het allemaal weer netjes is verzonden en niets is verzwegen.

Lees meer
Column
Digitaal vergaderen, lekker efficiënt, maar pas nog even op

Digitaal vergaderen, lekker efficiënt, maar pas nog even op

Weg met de misère van het Corona-tijdperk. Weet jij nog hoe het was? Niet echt fijn, maar ik ben ook al snel weer kwijt hoe het ging. Soms ervaar ik nog het ongemakkelijke van het geven van een boks, een hand of een diepe buiging met brede glimlach als ik mijn cliënten op kantoor verwelkom. Heb jij dat ook? Tijdens de afgelopen nieuwjaarsrecepties hoorde je: "toch zo gek nog niet dat ik het de afgelopen twee niet kon bezoeken, maar nu ik weer mag vind ik het ook wel weer gezellig." Sommigen zien dit soort recepties als een "moetje" anderen als een "magje". Je zou zeggen: digitaal vergaderen scheelt tijd en CO2-uitstoot; dat gaat nooit meer weg. Maar pas op; de werkelijkheid is anders.

Lees meer
Alleenstaande testament
Alleenstaand en met spoorloze erfgenamen?

Alleenstaand en met spoorloze erfgenamen?

Wij hebben het haar nog zó aanbevolen en nu zitten wij als erfgenamen met de gebakken peren. Zij stak liever haar kop in het zand voor het onvermijdelijke in plaats van het te regelen via de notaris. Tja, dit zal maar over jou gezegd worden als erflater.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search