Zoeken

Rientjes Notariaat: laagdrempelig specialist voor bedrijf en particulier

De naam Rientjes wappert vrolijk op de vlag die het kantoor siert tegenover het station in Sneek. Hoekje Stationsstraat, eigen parkeerruimte, vol in het zicht. Rientjes Notariaat, zegt de naamgeefster, is een full service kantoor dat haar naam draagt, maar de optelsom is van het team van veertien mensen. Een kantoor met een hoge kwaliteitstandaard. „Het moet altijd tot in de puntjes”, zegt ze monter en vastberaden. Die kwaliteit vereist focus, de tijd nemen het goed te willen doen, je kennis up to date houden en met het team zorgen dat niets over het hoofd wordt gezien. Karin Rientjes werd in 1998 als een van de eerste vrouwen in Friesland tot notaris benoemd en geniet nog iedere dag van wat haar vak brengt: mensen over de vloer, ieder met een eigen verhaal en vraag.

Vastgoedketen wordt digitaal

„Het notariaat is een prachtig en veelzijdig vak, omdat je midden in de maatschappij staat en met iedereen, zakelijk of particulier, te maken hebt. Met het aankopen en verkopen van onroerend goed, met rechtsvormen van ondernemingen, met scheidingen, testamenten, samenlevingscontracten. De notaris zorgt er voor dat zaken juridisch goed geregeld zijn en daarmee worden problemen en conflicten voorkomen. Het feit dat de notaris een publieke taak heeft, maakt dat de notaris geheimhoudingsplicht heeft en staat hij of zij onder strenge controle. In de loop der jaren is de basis van het notariaat vergaand geautomatiseerd en dat gaat met blockchaintechnologie alleen maar verder. Op termijn zie ik bijvoorbeeld de hele keten van huis kopen en verkopen volledig geautomatiseerd gaan; dat kun je over een aantal jaren volledig digitaal regelen, van een bezichtiging in 3-d, de biedingen en aankoop tot en met de levering en het vastleggen in het kadaster. Dan komen de notaris en vele anderen in de vastgoedketen er niet of nauwelijks meer aan te pas, het is een kwestie van tijd. Ik vind dat niet erg, want ik haal mijn begeestering niet uit het passeren van zoveel mogelijk akten, maar juist uit het adviseren, in het voorkomen en in het oplossen van geschillen.”

Adviseur voor mensen

„Onze oprechte aandacht voor mensen zie je vooral terug in het personen, familie en ondernemingsrecht. We merken dat er veel vragen leven bij veel mensen, maar dat ze niet altijd weten dat ze voor die vraag gewoon naar de notaris kunnen stappen voor advies. En dat hoeft niet duur te zijn. Over allerlei hele dagelijkse zaken en beslommeringen kunnen mensen vragen hebben die ze graag aan iemand voorleggen met juridische kennis, iemand die inzicht en feiten kan toetsen, die belangen kan wegen. Tegen al die mensen wil ik zeggen, weet ons te vinden, kom maar binnen. Of het nu over een erfscheidingskwestie met je buren gaat, over een dreigende scheiding, iets dat speelt in de familie, over de vraag hoe je iets met je bedrijf, met je vermogen of je nalatenschap moet regelen: er zijn zoveel kwesties die ik samen met mijn team voor je kan ontrafelen en duiden, dat is wat ik uitdraag. Wij zijn gewend om allerlei mensen en disciplines van advies te dienen, van opa, oma of de kinderen, ondernemers en adviseurs als tussenpersonen, maar we zijn ook gesprekspartner voor de bank, de accountant en de fiscalist. Onze deur staat voor iedereen open. Daarom ben ik blij dat we op deze plek tegenover het station zitten, want Rientjes Notariaat is er voor iedereen. En als je als ondernemer denkt, joh, ik heb daar niet de tijd voor, dan bel je en kom ik naar jou toe en praten we er over. We staan middenin de samenleving en zitten niet vast in ons kantoor.”

Doe maar gewoon

„Het bieden van maatwerk binnen het familie- en ondernemingsrecht en het borgen van rechtszekerheid is een specialisme, een vakgebied dat steeds verder toeneemt en verbreedt omdat de wereld internationaler en complexer wordt. Denk aan de toenemende belangstelling voor bitcoins of andere digitale valuta. Stel dat dat deel uit gaat maken van een nalatenschap, hoe regel je dat dan? Hoe maakt je het zichtbaar en controleerbaar, hoe leg je die wallet vol digitaal geld vast? Hoe ga je om met zaken die gefinancierd zijn met behulp van crowdfunding? Wij moeten als notaris in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en voorkomen terrorisme (Wwft) de herkomst van geldstromen zichtbaar maken, ook van een crowdfunding, terwijl niet iedereen dat wil. Dat soort kwesties naar behoren oplossen is een uitdaging voor de notaris. Regelmatig ben ik in de kwesties die spelen betrokken als mediator; ik vind ook dat je beter wordt als notaris als je ook als mediator optreedt. Ik geniet ervan om als zich problemen voordoen, ze ook daadwerkelijk op te lossen. Vaak zoek ik naar de creatieve oplossingen, out-of-thebox. Ik ga als het even kan voor een praktische, doeltreffende oplossing. Dat is ons onderscheid: Rientjes Notariaat is ook als groot regionaal kantoor nog steeds gewoon. Bereikbaar en aanspreekbaar, de notaris op de hoek tegenover het station.”


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS. Is dit handig? Ja, natuurlijk, want als je ervoor leent en dus maandelijks rente moet betalen is dat minder fijn. Wellicht komt door je erfenis juist het door jou gewenste aan te kopen huis binnen je financiële bereik. Of wellicht is het een idee om met het geld op de gezamenlijke hypothecaire lening af te lossen. Immers: “in lyk man is in ryk man!

Lees meer
Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer
Testament
Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet? Je bent nog jong, dus aan dat wat óók bij het leven hoort, daar denkt je liever niet aan, maar in onze praktijk maken we veel mee. Ook met jonge mensen die komen te overlijden. Hoe oneerlijk ook, schijnbaar hoort dat ook bij het leven.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search