Zoeken

Notaris worden?

Notarisworden.nl

Bijna examentijd op school? Beroepskeuze nog niet gemaakt? Carrière switch?
De tijd breekt binnenkort aan dat je moet kiezen wat je na jouw schooltijd gaat doen. Of wellicht overweeg je een carrière switch te maken. Word notaris! Als notaris ben je dienstverlenend en bedenk je creatieve oplossingen binnen de grenzen van het recht.

Heb je interesse in het recht en een sterk rechtvaardigheidsgevoel? Ben je maatschappelijk betrokken? Zoek jij in een conflict liever een compromis dan dat je een oordeel velt? Dan zal de onpartijdigheid van het notariaat je zeker aanspreken.

De studie

Heb je na 4 jaar je opleiding Notarieel recht aan de universiteit afgerond, dan mag je aan de slag in het notariaat. De eerste 6 jaar als kandidaat-notaris. Officieel zijn dit je stagejaren, maar je werkt gewoon in loondienst op een notariskantoor en ontvangt een normaal salaris. De eerste 3 jaar volg je de beroepsopleiding. Na het zesde jaar kan je de sollicitatieprocedure met toets tot notaris doorlopen.

Het klinkt allemaal wat formeel, maar als je eenmaal aan het werk bent na je studie heb je als (kandidaat-)notaris een prachtig en veelzijdig beroep. Je speelt een onmisbare rol op de belangrijkste momenten in het leven van mensen en bedrijven. Zo'n moment is nooit hetzelfde en vraagt steeds iets anders van je. Klanten zijn dankzij de (kandidaat-)notaris ervan verzekerd dat alles goed geregeld is. Zo worden problemen en conflicten voorkomen en, waar nodig, opgelost. Het beroep van notaris is in Coronatijd dan ook uitgeroepen tot cruciaal beroep.

Het beroep vraagt om meer dan juridische kennis. Je draagt bij aan belangrijke momenten uit mensenlevens. Bijvoorbeeld een jong stel dat dolblij is een woning te hebben gevonden en de financiering rond te hebben gekregen tot een ingewikkelde bedrijfsoverdracht waarover je de volgende dag in de krant mag lezen. Daar heb jij dan aan mee mogen helpen. Je staat midden in de maatschappij.

Drie rechtsgebieden

Als notaris richt je je met name op drie rechtsgebieden.

Personen- en familierecht
Dit rechtsgebied gaat met name over mensen. Mensen die momenten uit hun leven met je willen delen. Of juist zonder elkaar verder moeten. Het zijn bijzondere ervaringen en soms moeilijke zaken die naast jouw juridische kennis een beroep doen op jouw sociale skills. Niet alleen als notaris, maar ook als mens help je je cliënten. Je stelt huwelijksvoorwaarden op, maakt een testament in kritieke momenten of helpt bij de verdeling van een nalatenschap. Maar er is zoveel meer!

Registergoederenrecht
De meeste mensen komen in aanraking met een notaris als ze een huis kopen. Terwijl registergoederenrecht over zoveel meer gaat dan het kopen van een huis of nieuwbouwprojecten. Het komt in alle vormen voor. Van vliegtuigen tot woonboten, van snelwegen tot windmolens. De akten daarvoor maak jij op. Maar die akte is niet zomaar ondertekend, je gaat op onderzoek uit. Ook in jouw rol als poortwachter in het betalingsverkeer; Zwart geld transacties moeten immers voorkomen worden. Binnen dit rechtsgebied ben jij de juridische architect die steeds weer de puzzel legt.

Ondernemingsrecht
Ondernemerschap is een groot deel van je werk als notaris. Naast dat je zelf ondernemer bent, adviseer je ook anderen. Bij de start van een bedrijf, bij een fusie of een overname. Ondernemingsrecht vraagt om zakelijk inzicht. Je verdiept je in de onderneming. Is het een lang bestaand familiebedrijf of juist een startup. Ook ben je persoonlijk betrokken: je verliest nooit de privésituatie van je cliënt uit het oog.

24 jaar mag ik dit fantastische vak als notaris uitoefenen en erover schrijven in de krant. Wil jij meer over het beroep weten, lijkt je dit wat? Kijk dan op de website: notaris.nl, bel of mail ons 0515-435600/ info@rientjesnotariaat.nl of kom langs voor een gesprek. Je bent van harte welkom!

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Huwelijksvoorwaarden
Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Wees niet zo dom als ik! Toen ik trouwde, trouwde je automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Tegenwoordig trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen. In het kort komt dit erop neer dat wat je voor het trouwen had, van jou blijft en alles wat je na het "ja-woord" verkrijgt, sam sam wordt. Óók wat je verdient vanuit bijvoorbeeld je BV en alles wat je bedrijfsmatig mocht ondernemen na het trouwen. Zo heb je na het huwelijk toch weer de gemeenschap van goederen en dat wilde je als ondernemer eigenlijk niet.

Lees meer
Column
LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

Als je partner of echtgenoot een langstlevende testament heeft gemaakt, dan voel jij je als langstlevende goed verzorgd achtergelaten. Want dat is toch de bedoeling van zo’n testament? Je denkt verder niets te hoeven doen. Als jij komt te overlijden komt alles wat er nog over is dan pas aan de kinderen toe. Sterker nog, als je alles opmaakt, heeft de notaris nog gezegd, is het “op is op”. Dan hebben de kinderen pech. Hun erfdeel tussentijds opeisen heeft ook geen zin, want jij als langstlevende moet immers goed beschermd worden tegen de positie van de kinderen. De kinderen moeten eigenlijk wat hun erfdeel betreft maar zo lang in de erfrechtelijke wachtkamer blijven zitten totdat de langstlevende is overleden.

Lees meer
Column
De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

Ik weet niet hoe jij erin staat, maar bij mij is het altijd een hele opluchting als deze jaarlijks verplichte opgave aan de belastingdienst weer achter de rug is. Bij notarissen geldt ook nog dat vóór 1 mei alle jaarcijfers van het notarisbedrijf moeten zijn ingediend bij onze toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht van de overheid. Daar moeten dan ook de cijfers bij uit de aangifte inkomstenbelasting. Wij weten allemaal wel dat het nodig is, maar het is wel fijn als het allemaal weer netjes is verzonden en niets is verzwegen.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search