Zoeken

Notaris worden?

Notarisworden.nl

Bijna examentijd op school? Beroepskeuze nog niet gemaakt? Carrière switch?
De tijd breekt binnenkort aan dat je moet kiezen wat je na jouw schooltijd gaat doen. Of wellicht overweeg je een carrière switch te maken. Word notaris! Als notaris ben je dienstverlenend en bedenk je creatieve oplossingen binnen de grenzen van het recht.

Heb je interesse in het recht en een sterk rechtvaardigheidsgevoel? Ben je maatschappelijk betrokken? Zoek jij in een conflict liever een compromis dan dat je een oordeel velt? Dan zal de onpartijdigheid van het notariaat je zeker aanspreken.

De studie

Heb je na 4 jaar je opleiding Notarieel recht aan de universiteit afgerond, dan mag je aan de slag in het notariaat. De eerste 6 jaar als kandidaat-notaris. Officieel zijn dit je stagejaren, maar je werkt gewoon in loondienst op een notariskantoor en ontvangt een normaal salaris. De eerste 3 jaar volg je de beroepsopleiding. Na het zesde jaar kan je de sollicitatieprocedure met toets tot notaris doorlopen.

Het klinkt allemaal wat formeel, maar als je eenmaal aan het werk bent na je studie heb je als (kandidaat-)notaris een prachtig en veelzijdig beroep. Je speelt een onmisbare rol op de belangrijkste momenten in het leven van mensen en bedrijven. Zo'n moment is nooit hetzelfde en vraagt steeds iets anders van je. Klanten zijn dankzij de (kandidaat-)notaris ervan verzekerd dat alles goed geregeld is. Zo worden problemen en conflicten voorkomen en, waar nodig, opgelost. Het beroep van notaris is in Coronatijd dan ook uitgeroepen tot cruciaal beroep.

Het beroep vraagt om meer dan juridische kennis. Je draagt bij aan belangrijke momenten uit mensenlevens. Bijvoorbeeld een jong stel dat dolblij is een woning te hebben gevonden en de financiering rond te hebben gekregen tot een ingewikkelde bedrijfsoverdracht waarover je de volgende dag in de krant mag lezen. Daar heb jij dan aan mee mogen helpen. Je staat midden in de maatschappij.

Drie rechtsgebieden

Als notaris richt je je met name op drie rechtsgebieden.

Personen- en familierecht
Dit rechtsgebied gaat met name over mensen. Mensen die momenten uit hun leven met je willen delen. Of juist zonder elkaar verder moeten. Het zijn bijzondere ervaringen en soms moeilijke zaken die naast jouw juridische kennis een beroep doen op jouw sociale skills. Niet alleen als notaris, maar ook als mens help je je cliënten. Je stelt huwelijksvoorwaarden op, maakt een testament in kritieke momenten of helpt bij de verdeling van een nalatenschap. Maar er is zoveel meer!

Registergoederenrecht
De meeste mensen komen in aanraking met een notaris als ze een huis kopen. Terwijl registergoederenrecht over zoveel meer gaat dan het kopen van een huis of nieuwbouwprojecten. Het komt in alle vormen voor. Van vliegtuigen tot woonboten, van snelwegen tot windmolens. De akten daarvoor maak jij op. Maar die akte is niet zomaar ondertekend, je gaat op onderzoek uit. Ook in jouw rol als poortwachter in het betalingsverkeer; Zwart geld transacties moeten immers voorkomen worden. Binnen dit rechtsgebied ben jij de juridische architect die steeds weer de puzzel legt.

Ondernemingsrecht
Ondernemerschap is een groot deel van je werk als notaris. Naast dat je zelf ondernemer bent, adviseer je ook anderen. Bij de start van een bedrijf, bij een fusie of een overname. Ondernemingsrecht vraagt om zakelijk inzicht. Je verdiept je in de onderneming. Is het een lang bestaand familiebedrijf of juist een startup. Ook ben je persoonlijk betrokken: je verliest nooit de privésituatie van je cliënt uit het oog.

24 jaar mag ik dit fantastische vak als notaris uitoefenen en erover schrijven in de krant. Wil jij meer over het beroep weten, lijkt je dit wat? Kijk dan op de website: notaris.nl, bel of mail ons 0515-435600/ info@rientjesnotariaat.nl of kom langs voor een gesprek. Je bent van harte welkom!

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS. Is dit handig? Ja, natuurlijk, want als je ervoor leent en dus maandelijks rente moet betalen is dat minder fijn. Wellicht komt door je erfenis juist het door jou gewenste aan te kopen huis binnen je financiële bereik. Of wellicht is het een idee om met het geld op de gezamenlijke hypothecaire lening af te lossen. Immers: “in lyk man is in ryk man!

Lees meer
Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer
Testament
Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet? Je bent nog jong, dus aan dat wat óók bij het leven hoort, daar denkt je liever niet aan, maar in onze praktijk maken we veel mee. Ook met jonge mensen die komen te overlijden. Hoe oneerlijk ook, schijnbaar hoort dat ook bij het leven.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search