Zoeken

Levenstestament. het klinkt bekend, maar wat is het?

Stel er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw leven plotseling verandert. Een onverwachte gebeurtenis waarna u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie mag die dan voor u nemen? Of weet u precies wat uw keuzes dan zijn? Dit soort wensen kunt u vastleggen in een levenstestament, want dit is niet automatisch geregeld. Als u wacht tot u het écht nodig hebt, is het meestal te laat. Een levenstestament regelt u via de notaris en dat geeft een gerust gevoel, ook in deze malle tijd waarin wij nu leven!

Wie behartigt uw belangen als u dat onverwacht zelf niet meer kunt?

De keuzes die u vastlegt in een levenstestament helpen uw naasten bij onverwachte situaties in uw leven, zoals in het geval van ziekte of een ongeluk. In een levenstestament gaat het bijvoorbeeld over de volgende zaken:

- wie regelt beslissingen over uw geldzaken en bezittingen? Denk bijvoorbeeld aan beslissingen over de vraag of uw huis moet worden verkocht. En aan vragen zoals: wie doet uw betalingen en wie zorgt er voor uw hond? En hoe wordt de zorg voor uw minderjarige kinderen geregeld als u allebei onverhoopt bij een ongeluk betrokken bent en in coma ligt? Wie zorgt ervoor dat uw bedrijf door kan gaan?

- wie behartigt uw medische en persoonlijke aangelegenheden als u dat zelf niet meer kunt? Denkt u ook aan vragen zoals: wie voert namens u het woord bij de dokter? En: wie regelt dat u opgenomen wordt in een verzorgingsinstelling? En wat als er toch een second opinion moet komen? En: hoe staat u tegenover een behandelverbod of euthanasie?

- wie zou u als vertrouwenspersoon willen benoemen en wat mogen zij wel en wat beslist niet? Moet er ook een toezichthouder komen op de gevolmachtigde?

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is een landelijke campagne begonnen om juist aandacht te vragen voor dit belangrijke document. Meer informatie over deze campagne kunt u op internet vinden op tekenvandaagvoormorgen.nl Daar kunt u gemakkelijk een bel-mij-terug verzoek doen. U kunt daarbij kiezen voor één van de deelnemende kantoren en u wordt dan teruggebeld voor een intakegesprek. Ook wij doen mee aan deze campagne, dus neem snel contact met ons op.

Via de link tekenvandaagvoormorgen.nl vindt u ook een handige keuzehulp of checklist voor het voorbereiden van het gesprek bij ons op kantoor. Ook op onze website rientjesnotariaat.nl vindt u de nodige eerder door mij geschreven artikelen over het levenstestament onder de rubriek "Uit de Notarispraktijk" met trefwoord: levenstestament.

Voor het slapen gaan?

Wilt u ontspannen met een levenstestament voor het slapen gaan? Ga dan bijvoorbeeld via Spotify of Google naar de podcastaflevering: "Levenstestament. Akte voor het slapen gaan". U zult dan zeker tot de conclusie komen dat het hebben van een levenstestament u écht de nodige rust geeft!


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer
Testament
Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet? Je bent nog jong, dus aan dat wat óók bij het leven hoort, daar denkt je liever niet aan, maar in onze praktijk maken we veel mee. Ook met jonge mensen die komen te overlijden. Hoe oneerlijk ook, schijnbaar hoort dat ook bij het leven.

Lees meer
Column
SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

Zie zo, echtscheidingsverzoekschrift ingediend, dan is het ook erfrechtelijk geregeld? Veel echtgenoten denken dat als men niet meer samenwoont en de echtscheiding al bij de rechtbank is aangevraagd, dat men dan niet meer van elkaar erft. We liggen immers in echtscheiding. Dit is een misvatting. Wel is dan de eventuele gemeenschap van goederen ontbonden, maar het huwelijk nog niet.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search