Zoeken

Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Wees niet zo dom als ik!

Toen ik trouwde, trouwde je automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Tegenwoordig trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen. In het kort komt dit erop neer dat wat je voor het trouwen had, van jou blijft en alles wat je na het "ja-woord" verkrijgt, sam sam wordt. Óók wat je verdient vanuit bijvoorbeeld je BV en alles wat je bedrijfsmatig mocht ondernemen na het trouwen. Zo heb je na het huwelijk toch weer de gemeenschap van goederen en dat wilde je als ondernemer eigenlijk niet.

Toen ik notaris werd en daarmee mijn eigen bedrijf kreeg, was door ons huwelijk alles gemeenschap van goederen geworden. Het was een heel gedoe om dit weer uit elkaar te halen in het "mijn en dijn"; kostbaar ook. Behalve dat je als notaris verplicht bent om op huwelijksvoorwaarden te trouwen, wilde ik ook het vermogen van mijn man beschermen, mocht er iets mis gaan. Maar ook mijn eigen bedrijfsvermogen wilde ik beschermen voor als wij elkaar niet meer zo lief zouden vinden. Daarom adviseer ik mijn ondernemende cliënten altijd om eerst "ja" bij mij te zeggen voor huwelijksvoorwaarden alvorens "ja" te zeggen bij de ambtenaar van de burgerlijk stand.

Een aanmerkelijk belang BV.
Gaan de zaken goed dan heb je al snel een holding-BV met daaronder een werkmaatschappij-BV. Dit om ondernemersrisico's verder in te dammen. Je holding-BV noem ik ook wel je spaarpot. Daarin bewaar je onder meer de overtollige bedrijfswinsten. Verkoop jij je bedrijf dan verkoop je eigenlijk de werkmaatschappij-BV. De verkoopsom komt dan in je holding-BV. Op de holding-BV heeft de fiscus nog wat wij noemen een "aanmerkelijk belang claim". Dit is het verschil tussen de waarde die je ooit in je holding-BV hebt gestort (doorgaans een startkapitaal van toen € 18.000 en nu vaak € 1) en de daadwerkelijke waarde van je holding-BV. Bij jouw overlijden is dat verschil nu met 26,9% inkomstenbelasting belast. Vanaf volgend jaar hanteert de belastingdienst twee schijven, te weten: de eerste € 67.000,- wordt tegen 24,5% inkomstenbelasting belast en het bedrag daarboven tegen 31%. Óók de erfbelasting komt dan om het hoekje kijken. De liquiditeiten om deze claims te voldoen moeten er dan wel zijn! Dat is lastig als het vermogen nagenoeg vast zit in panden of een beleggingsportefeuille, kortom: in jouw pensioenvoorziening.

Ondernemer overlijdt.
Kom je als ondernemer als eerste te overlijden en zit het meeste vermogen aan jouw kant, dan zal jouw partner een fors bedrag moeten aftikken met de fiscus. Is dit geld er wel? Het is om deze reden dat ik vaak adviseer om de huwelijksvoorwaarden later op te heffen en over te gaan naar de algehele gemeenschap van goederen. Hierdoor wordt dan slechts de helft van het aanmerkelijk belang belast.

Maar ja, wanneer kom je te overlijden? Nu al die huwelijksvoorwaarden opheffen is vanwege de inperking van het ondernemersrisico wellicht nog niet handig. Bovendien weet je niet of jij als eerste komt te overlijden. Stel je partner komt als eerste te overlijden én de huwelijksvoorwaarden zijn opgeheven, dan moet jij ineens belasting betalen over wat daardoor van jouw holding naar jouw partner is gegaan. Zonder opheffing van de huwelijksvoorwaarden hoefde dat anders niet.

Een oplossing kan zijn om een levenstestament te maken en daarin een volmacht op te nemen waarmee jouw partner de huwelijksvoorwaarden kan opheffen. De hele tekst van de huwelijksvoorwaarden moet in die akte worden opgenomen, maar daar weet jouw notaris wel raad mee. Het levenstestament vind ik een bijzonder fraaie en waardevolle akte, met name óók voor ondernemers en wel van elke leeftijd! Meer over het levenstestament en huwelijksvoorwaarden, zie mijn website rientjesnotariaat.nl.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

Als je partner of echtgenoot een langstlevende testament heeft gemaakt, dan voel jij je als langstlevende goed verzorgd achtergelaten. Want dat is toch de bedoeling van zo’n testament? Je denkt verder niets te hoeven doen. Als jij komt te overlijden komt alles wat er nog over is dan pas aan de kinderen toe. Sterker nog, als je alles opmaakt, heeft de notaris nog gezegd, is het “op is op”. Dan hebben de kinderen pech. Hun erfdeel tussentijds opeisen heeft ook geen zin, want jij als langstlevende moet immers goed beschermd worden tegen de positie van de kinderen. De kinderen moeten eigenlijk wat hun erfdeel betreft maar zo lang in de erfrechtelijke wachtkamer blijven zitten totdat de langstlevende is overleden.

Lees meer
Column
De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

Ik weet niet hoe jij erin staat, maar bij mij is het altijd een hele opluchting als deze jaarlijks verplichte opgave aan de belastingdienst weer achter de rug is. Bij notarissen geldt ook nog dat vóór 1 mei alle jaarcijfers van het notarisbedrijf moeten zijn ingediend bij onze toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht van de overheid. Daar moeten dan ook de cijfers bij uit de aangifte inkomstenbelasting. Wij weten allemaal wel dat het nodig is, maar het is wel fijn als het allemaal weer netjes is verzonden en niets is verzwegen.

Lees meer
Ruzie boedel
Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen.

Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen.

Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen. Veel ruzies bij erfenissen komen vaak voort uit onvrede uit het verleden. Verwacht je dat bij de verdeling van jouw erfenis de vlam in de pan kan slaan tussen je erfgenamen? Zorg dan op tijd voor een goed testament. Dit kan de ergste pijn verzachten. Bovendien, het zou toch zonde zijn als de erfenis op gaat aan de kosten van juridisch gesteggel?

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search