Zoeken

Geld wegsluizen vlak voor het overlijden.

Als verwacht wordt dat moeder als langstlevende ouder niet meer lang te gaan heeft, dan kom je wel eens tegen dat een kind snel geld van de rekening doorstort om verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan het pogen het geld uit het zicht van de fiscus te houden vanwege de erfbelasting of geld achterhouden om de uitvaart te betalen omdat de bank de rekening zal blokkeren. Verder verneem ik ook wel eens dat een kind vindt dat deze nooit goed beloond is geweest voor alles wat deze als mantelzorger voor moeder heeft betekend ten opzichte van diens broers en zusters. Een mooi bedrag op de eigen rekening storten is dan wel erg aanlokkelijk. Herkenbaar?

Niet pluis gevoel.

Bij het niet pluis gevoel dat dit ongetwijfeld teweeg brengt, kom ik dit soort situaties regelmatig in de praktijk tegen. Maar helpt dat wegsluizen wel?

Als er binnen 180 dagen voor het overlijden wordt geschonken, dan geldt voor de erfbelasting dat het weggeschonken bedrag tóch tot de nalatenschap behoort en belast wordt met erfbelasting. Het snel wegschenken van waardevolle goederen, tja, dat wordt wel een lastige voor de fiscus. Daarvoor speelt bij het bewust wegsluizen dan zoiets als "het geweten".

Voor het betalen van de uitvaart is vaak een afspraak met de bank te maken. Deze is over het algemeen bereid om die rekening te voldoen uit moeders tegoed. Ook kan moeders bankrekening vrij vlot worden gedeblokkeerd met behulp van een verklaring van erfrecht van de notaris. Kortom, het is niet strikt noodzakelijk om het geld van moeders rekening te halen.

Stiekem wegschenken.

Onlangs heeft het Hof een uitspraak gedaan in een zaak waar een dochter € 150.000 had overgemaakt van vaders bankrekening naar die van haar en haar kinderen. Vader verkeerde in zijn laatste levensfase. De dochter regelde de laatste tijd een aantal bankzaken van vader. Na zijn overlijden stelden twee andere erfgenamen dat zij misbruik van vaders situatie had gemaakt. Vastgesteld werd dat vader vanaf 2009 een afnemende geestestoestand had die mede was ontstaan door zijn alcoholisme. Vader was een afhankelijk man geworden die in 2014 zijn handelen met betrekking tot zijn vermogen niet kon overzien. Het Hof vond dat de dochter had kunnen weten van zijn geestelijke afhankelijkheid van haar. De dochter had zelf ook aangegeven dat vader van haar zorg afhankelijk was. De dochter behartigde zijn belangen als zaakwaarnemer. Het Hof vond dat van de dochter verlangd had mogen worden dat als vader aanzienlijke bedragen aan haar had willen schenken, zij daarbij een notaris had moeten inschakelen die dan met vader onder vier ogen had kunnen spreken om toetsen of het wel de wens van vader was om zulke grote bedragen aan de dochter over te hevelen. Het Hof heeft aan de dochter nu opgedragen om te bewijzen dat de schenkingen niet door misbruik van omstandigheden tot stand zijn gekomen. Ik ben benieuwd of haar dit zal lukken!


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer
Testament
Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet? Je bent nog jong, dus aan dat wat óók bij het leven hoort, daar denkt je liever niet aan, maar in onze praktijk maken we veel mee. Ook met jonge mensen die komen te overlijden. Hoe oneerlijk ook, schijnbaar hoort dat ook bij het leven.

Lees meer
Column
SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

Zie zo, echtscheidingsverzoekschrift ingediend, dan is het ook erfrechtelijk geregeld? Veel echtgenoten denken dat als men niet meer samenwoont en de echtscheiding al bij de rechtbank is aangevraagd, dat men dan niet meer van elkaar erft. We liggen immers in echtscheiding. Dit is een misvatting. Wel is dan de eventuele gemeenschap van goederen ontbonden, maar het huwelijk nog niet.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search