Zoeken

Geld wegsluizen vlak voor het overlijden.

Als verwacht wordt dat moeder als langstlevende ouder niet meer lang te gaan heeft, dan kom je wel eens tegen dat een kind snel geld van de rekening doorstort om verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan het pogen het geld uit het zicht van de fiscus te houden vanwege de erfbelasting of geld achterhouden om de uitvaart te betalen omdat de bank de rekening zal blokkeren. Verder verneem ik ook wel eens dat een kind vindt dat deze nooit goed beloond is geweest voor alles wat deze als mantelzorger voor moeder heeft betekend ten opzichte van diens broers en zusters. Een mooi bedrag op de eigen rekening storten is dan wel erg aanlokkelijk. Herkenbaar?

Niet pluis gevoel.

Bij het niet pluis gevoel dat dit ongetwijfeld teweeg brengt, kom ik dit soort situaties regelmatig in de praktijk tegen. Maar helpt dat wegsluizen wel?

Als er binnen 180 dagen voor het overlijden wordt geschonken, dan geldt voor de erfbelasting dat het weggeschonken bedrag tóch tot de nalatenschap behoort en belast wordt met erfbelasting. Het snel wegschenken van waardevolle goederen, tja, dat wordt wel een lastige voor de fiscus. Daarvoor speelt bij het bewust wegsluizen dan zoiets als "het geweten".

Voor het betalen van de uitvaart is vaak een afspraak met de bank te maken. Deze is over het algemeen bereid om die rekening te voldoen uit moeders tegoed. Ook kan moeders bankrekening vrij vlot worden gedeblokkeerd met behulp van een verklaring van erfrecht van de notaris. Kortom, het is niet strikt noodzakelijk om het geld van moeders rekening te halen.

Stiekem wegschenken.

Onlangs heeft het Hof een uitspraak gedaan in een zaak waar een dochter € 150.000 had overgemaakt van vaders bankrekening naar die van haar en haar kinderen. Vader verkeerde in zijn laatste levensfase. De dochter regelde de laatste tijd een aantal bankzaken van vader. Na zijn overlijden stelden twee andere erfgenamen dat zij misbruik van vaders situatie had gemaakt. Vastgesteld werd dat vader vanaf 2009 een afnemende geestestoestand had die mede was ontstaan door zijn alcoholisme. Vader was een afhankelijk man geworden die in 2014 zijn handelen met betrekking tot zijn vermogen niet kon overzien. Het Hof vond dat de dochter had kunnen weten van zijn geestelijke afhankelijkheid van haar. De dochter had zelf ook aangegeven dat vader van haar zorg afhankelijk was. De dochter behartigde zijn belangen als zaakwaarnemer. Het Hof vond dat van de dochter verlangd had mogen worden dat als vader aanzienlijke bedragen aan haar had willen schenken, zij daarbij een notaris had moeten inschakelen die dan met vader onder vier ogen had kunnen spreken om toetsen of het wel de wens van vader was om zulke grote bedragen aan de dochter over te hevelen. Het Hof heeft aan de dochter nu opgedragen om te bewijzen dat de schenkingen niet door misbruik van omstandigheden tot stand zijn gekomen. Ik ben benieuwd of haar dit zal lukken!


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Huwelijksvoorwaarden
Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Wees niet zo dom als ik! Toen ik trouwde, trouwde je automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Tegenwoordig trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen. In het kort komt dit erop neer dat wat je voor het trouwen had, van jou blijft en alles wat je na het "ja-woord" verkrijgt, sam sam wordt. Óók wat je verdient vanuit bijvoorbeeld je BV en alles wat je bedrijfsmatig mocht ondernemen na het trouwen. Zo heb je na het huwelijk toch weer de gemeenschap van goederen en dat wilde je als ondernemer eigenlijk niet.

Lees meer
Column
LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

Als je partner of echtgenoot een langstlevende testament heeft gemaakt, dan voel jij je als langstlevende goed verzorgd achtergelaten. Want dat is toch de bedoeling van zo’n testament? Je denkt verder niets te hoeven doen. Als jij komt te overlijden komt alles wat er nog over is dan pas aan de kinderen toe. Sterker nog, als je alles opmaakt, heeft de notaris nog gezegd, is het “op is op”. Dan hebben de kinderen pech. Hun erfdeel tussentijds opeisen heeft ook geen zin, want jij als langstlevende moet immers goed beschermd worden tegen de positie van de kinderen. De kinderen moeten eigenlijk wat hun erfdeel betreft maar zo lang in de erfrechtelijke wachtkamer blijven zitten totdat de langstlevende is overleden.

Lees meer
Column
De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

Ik weet niet hoe jij erin staat, maar bij mij is het altijd een hele opluchting als deze jaarlijks verplichte opgave aan de belastingdienst weer achter de rug is. Bij notarissen geldt ook nog dat vóór 1 mei alle jaarcijfers van het notarisbedrijf moeten zijn ingediend bij onze toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht van de overheid. Daar moeten dan ook de cijfers bij uit de aangifte inkomstenbelasting. Wij weten allemaal wel dat het nodig is, maar het is wel fijn als het allemaal weer netjes is verzonden en niets is verzwegen.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search