Zoeken

De patchworkfamilie

De patchworkfamilie wordt ook wel eens het fusie- of samengesteld gezin genoemd en is een bekend fenomeen in deze tijd. Een voorbeeld van een patchworkfamilie is: zij heeft een huwelijk achter de rug en heeft daaruit twee dochters en hij heeft samengewoond en heeft uit die relatie één zoon. Zij wonen nu met z'n allen samen in zijn huis. Bij haar is een co-ouderschap en bij hem speelt een omgangsregeling waarbij zijn zoon om het weekend op bezoek komt en om de week op woensdagavond bij vader komt eten.

Al die ballen in de lucht houden

Door het verbreken van hun eerdere relaties realiseert men meer dan ooit dat het belangrijk is om alles goed te regelen; juist nu zij een samengesteld gezin vormen. Er spelen namelijk heel wat belangen. Denk niet alleen aan het afstemmen van de vakanties met de ex-partners, de opvang van de kinderen bij ziekte, verjaardagen van de verschillende opa's en oma's, sporten van de kinderen en nog véél meer. Veel respect heb ik voor al dit geregel, al die ballen die in de lucht gehouden moeten worden en het is mooi om te zien hoe er nieuw geluk is ontstaan.

Maar naast de dagelijkse beslommeringen, speelt ook het besef bij deze doelgroep elkaar goed te willen beschermen en samen heldere afspraken te willen maken op juridisch, financieel en fiscaal gebied. Wie betaalt wat aan de kosten van de huishouding, hoe als één van de partners komt te overlijden, kan de ex nog aan de erfenis van het kind komen, hoe komt het met de kosten van de gezamenlijk bewoonde woning, enzovoorts. Een goed samenlevingscontract, levenstestamenten en voor ieder een testament behoort zeker tot de basis uitrusting van de patchworkfamilie. Bij een huwelijk of het aangaan van een geregistreerd partnerschap dient ook aan huwelijksvoorwaarden danwel partnerschapsvoorwaarden te worden gedacht.

Een bijzondere doelgroep voor de notaris

Dat is de patchworkfamilie zeker! Gezien het feit dat er nogal wat conflicterende belangen spelen, worden op communicatief en sociaal vlak hogere eisen aan de notaris gesteld. Ervaring en oprechte interesse maar ook het goed luisteren, doorvragen en finetunen zijn essentieel in de complexe situaties die spelen bij deze gezinnen. Het simpelweg aflopen van een vragenlijst en een standaard product hanteren, dát beveel ik niet aan. Ik blijf erbij: men is geen druk op de knop.

Vaak heb ik de partners tezamen aan tafel, maar bij ingewikkeldere verhoudingen spreek ik de partners ook wel eens apart om beïnvloeding te voorkomen. Men moet open en eerlijk over zijn/haar wensen kunnen klankborden. Mediation technieken zijn daarbij een goede hulp.

De erfenis

Regelmatig spelen er tussen de nieuwe partner en de kinderen uit de eerdere relatie erfrechtelijke spanningen. Gaan de aan de nieuwe partner gegeven rechten niet ten koste van de kinderen vraagt men zich wel af. Nieuwe partners bevinden zich wat dit betreft wel eens in een spagaat. Zij willen graag voor elkaar zorgen, maar óók voor de eigen kinderen uit de eerdere relatie.
Tijd speelt trouwens ook een rol bij wat er in het testament komt. Is de relatie nog redelijk pril, dan zie je dat de ouder het erfdeel van de eigen kinderen veilig wil stellen. Is men langer bij elkaar dan is door vermogensvermenging vaak tussen de partners een gemeenschap van goederen ontstaan. Men geeft dan wel aan alle kinderen over en weer van de beide partners te willen laten erven zodat alle kinderen uiteindelijk een gelijk erfdeel verkrijgen. Hierbij bekruipt soms wel eens het vervelende gevoel dat de langstlevende partner zo maar zijn/haar testament stiekem zou kunnen wijzigen als de eerste partner is overleden. Men vreest dat de eigen kinderen wel eens uit het testament van de langstlevende partner geschrapt zouden kunnen worden. De kinderen van de langstlevende partner erven dan wel van de eerst overleden partner, maar andersom niet. Dat zou dan niet eerlijk zijn. Met wat juridisch knutselwerk poog ik hiervoor een regeling te treffen, maar een aanpassing van ons huidige erfrecht uit 2003 aan de wensen van de patchworkfamilie zou mooier zijn. Wat heb ik toch een fantastisch vak realiseer ik mij bij het schrijven van dit artikel, óók als patchworkfamilie-notaris!


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Testament
KAN JE SAMEN ÉÉN TESTAMENT MAKEN?

KAN JE SAMEN ÉÉN TESTAMENT MAKEN?

KAN JE SAMEN ÉÉN TESTAMENT MAKEN? In diverse landen kan dit wel, maar in ons land kan dit niet. Onze wetgever heeft er voor gekozen dat ieder een eigen testament dient te maken. Een testament is namelijk een zeer geheim document waarin alleen jij bepaalt wat er met jouw erfenis dient te gebeuren als jij komt te overlijden. Niemand hoeft hiervan iets te weten. Van belang is ook dat jij zelf zonder beïnvloeding van een ander vastlegt wat er met jouw nalatenschap dient te gebeuren.

Lees meer
WBTR
Bestuurder van een vereniging, wees alert!

Bestuurder van een vereniging, wees alert!

Bestuurder van een vereniging, wees alert! Denk niet alleen aan de WBTR maar ook aan de AVG! Als bestuurder moet jij je volgens de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) richten naar het belang van de vereniging. Daarbij hoort ook het in acht nemen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ofwel: de privacywetgeving. Dit geldt trouwens niet alleen voor verenigingen, maar voor alle organisaties. Met deze rubriek wil ik in hoofdlijnen ingaan op de AVG. Mogelijk is het een saai onderwerp, maar niettemin wel erg belangrijk. Menig bestuurder die bij mij aan tafel is geweest voor het aanpassen van de statuten in het kader van de WBTR, staat daarbij niet stil bij de verplichtingen die op de vereniging rust krachtens de privacywetgeving.

Lees meer
Column
De kangoeroewoning/ mantelzorgwoning

De kangoeroewoning/ mantelzorgwoning

De kangoeroewoning. Samenwonen met pa en ma in de buidel, dát zou wel eens een idee kunnen zijn! Woningkrapte, té weinig zorgmogelijkheden, de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, oplossing tegen eenzaamheid, kinderopvang aan huis, senioren die in een te ruime woning wonen maar geen passend alternatief kunnen vinden, kinderen die geen woning kunnen vinden of juist ruimer willen gaan wonen wegens gezinsuitbreiding, maar het is niet binnen hun bereik. Zou een kangoeroewoning (ook wel mantelzorgwoning genoemd) een alternatief kunnen bieden?

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search