Zoeken

De kangoeroewoning/ mantelzorgwoning

De kangoeroewoning.

Samenwonen met pa en ma in de buidel, dát zou wel eens een idee kunnen zijn!

Woningkrapte, té weinig zorgmogelijkheden, de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, oplossing tegen eenzaamheid, kinderopvang aan huis, senioren die in een te ruime woning wonen maar geen passend alternatief kunnen vinden, kinderen die geen woning kunnen vinden of juist ruimer willen gaan wonen wegens gezinsuitbreiding, maar het is niet binnen hun bereik. Zou een kangoeroewoning (ook wel mantelzorgwoning genoemd) een alternatief kunnen bieden?

Vergunningvrij
Sinds 2014 is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden zonder omgevingsvergunning van de gemeente een mantelzorgwoning te realiseren.

Een mantelzorgwoning bestaat vaak uit een los bouwwerk (denk aan een chalet) dat in de tuin wordt geplaatst. Een mantelzorgwoning kan ook bestaan uit een aanbouw aan een bestaande woning of een bijgebouw (bijvoorbeeld de garage) die wordt omgebouwd tot seniorenwoning.

Het moet functioneel ondergeschikt zijn aan de hoofdwoning, mag als los gebouw niet in de voortuin worden geplaatst en moet voldoen aan bepaalde eisen qua hoogte en oppervlakte. Ook zal er daadwerkelijk aangetoond moeten worden dat er behoefte is aan zorg en ondersteuning via bijvoorbeeld een verklaring van de huisarts. De mantelzorgwoning mag voor maximaal twee personen dienen waarvan er tenminste één zorg nodig heeft.

Voor het realiseren van een vergunningvrije mantelzorgwoning zie www.omgevingsloket.nl, onder "Bijbehorend bouwwerk bouwen".

Het kangoeroe contract

Het samenwonen in één huis of op hetzelfde erf vergt dat er tussen de ouders en de kinderen vooraf goede afspraken worden gemaakt. Je wilt immers de onderlinge verhoudingen goed houden, niet alleen tussen de ouders en het mantelverzorgende kind, maar ook naar de anderen kinderen toe. Ik noem enkele aandachtspunten:
- moet er worden betaald voor de verleende zorg en welke onkostenvergoeding betalen de ouders voor bijvoorbeeld het rijden naar de arts of het ziekenhuis?
- welke kosten dienen verder te worden gedeeld (denk aan gas, water en elektra, verzekeringspremies en belastingen)?
- wat als één van de ouders komt te overlijden?

- wat als het mantelverzorgende kind komt te overlijden of gaat scheiden?
- wat als de langstlevende ouder een nieuwe partner krijgt?
- wat spreken we af over het onderhoud van de beide woningen (stel de één is super netjes en de andere neemt het op dat gebied niet zo nauw)?
- wat als het mantelverzorgende kind de woning wenst te verkopen?
- wat moeten de ouders, maar ook het mantelverzorgende kind regelen in hun testamenten?
- wat spreken we af als er onverhoopt toch ruzie ontstaat (denk dan bijvoorbeeld aan mediation)?

Andere vraagstukken

Andere vraagstukken die spelen zijn bijvoorbeeld: hoe zit het met het burenrecht, is toestemming van de bank van de kinderen vereist, wanneer is er wel een omgevingsvergunning vereist, wat als je een woning huurt en een mantelzorgwoning wenst te realiseren. En: kan je voor de toekomst zonder vergunning een pre-mantelzorgwoning realiseren en alvast gaan bewonen omdat over circa 10 jaar verwacht wordt dat de zorg zich zal gaan voordoen?

Hoe zit het fiscaal?


Ook fiscaal loop je tegen bepaalde vraagstukken aan:
- hoe komt het met de hypotheek en de renteaftrek; kan dat voor de beide woningen?
- hoe zit het de overdrachtsbelasting?
- is er ook schenkbelasting verschuldigd bij het mogen plaatsen of bouwen zonder vergoeding van de mantelzorgwoning in of bij de woning van het kind of bij het vrijkomen van de mantelzorgwoning als de ouders toch alsnog naar een verpleegtehuis moeten verhuizen?
- hoe zit het met de erfbelasting als de mantelzorgwoning vererft naar het mantelverzorgende kind?
- hoe komt het met je uitkering, toeslagrechten en subsidies vanwege het wonen op één adres met hetzelfde huisnummer?
- hoe zit het met WOZ-waarde van je woning en het gedeelte dat als mantelzorgwoning dient?


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

WBTR
Bestuurder van een vereniging, wees alert!

Bestuurder van een vereniging, wees alert!

Bestuurder van een vereniging, wees alert! Denk niet alleen aan de WBTR maar ook aan de AVG! Als bestuurder moet jij je volgens de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) richten naar het belang van de vereniging. Daarbij hoort ook het in acht nemen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ofwel: de privacywetgeving. Dit geldt trouwens niet alleen voor verenigingen, maar voor alle organisaties. Met deze rubriek wil ik in hoofdlijnen ingaan op de AVG. Mogelijk is het een saai onderwerp, maar niettemin wel erg belangrijk. Menig bestuurder die bij mij aan tafel is geweest voor het aanpassen van de statuten in het kader van de WBTR, staat daarbij niet stil bij de verplichtingen die op de vereniging rust krachtens de privacywetgeving.

Lees meer
Jubelton
Jubelton per 1 januari 2023 naar 27.231 euro

Jubelton per 1 januari 2023 naar 27.231 euro

Het kabinet verlaagt per 1 januari volgend jaar de jubelton naar 27.231 euro. Dat bedrag is volgens staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) de meest logische keuze, aangezien het gelijk is aan de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling tussen ouders en kinderen.

Lees meer
Gezin en eigen bedrijf
Lieve ondernemer informeer jouw lief

Lieve ondernemer informeer jouw lief

Eigenlijk zijn wij grosso modo toch nog wel erg traditioneel ingesteld. Het is maar de vraag wat je onder traditioneel verstaat. En is traditioneel zijn zo oubollig? Past dat nog in deze tijd? De ene ouder zorgt voor de kinderen en het huishouden en de andere voor het bedrijf. Is die laatste een man? Nee, dat hoeft natuurlijk niet, al is de ondernemer over het algemeen thans nog steeds een meneer.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search