Zoeken

De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

Ik weet niet hoe jij erin staat, maar bij mij is het altijd een hele opluchting als deze jaarlijks verplichte opgave aan de belastingdienst weer achter de rug is. Bij notarissen geldt ook nog dat vóór 1 mei alle jaarcijfers van het notarisbedrijf moeten zijn ingediend bij onze toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht van de overheid. Daar moeten dan ook de cijfers bij uit de aangifte inkomstenbelasting. Wij weten allemaal wel dat het nodig is, maar het is wel fijn als het allemaal weer netjes is verzonden en niets is verzwegen.

Partner stiekem iets niet opgegeven? Allebei de klos?
Ben je gehuwd of geregistreerd partner van elkaar, dan ben je elkaars fiscaal partner. Ben je samenwonend en heb je samen een kind of één van jullie heeft het kind van de ander erkend, of hebben jullie samen een woning in eigendom, of ben je elkaars pensioengerechtigde en/of heb je een notarieel samenlevingscontract? Ook dan zijn jullie fiscaal partners van elkaar.

Dit kan zowel positief als negatief zijn. Positief is dat je op bepaalde aftrekposten die je hebt, deze opvoert bij degene met het hoogste inkomen. Fiscaal kan je dan op die aftrekpost meer terugkrijgen. Ook als je geen inkomen hebt, kan het zijn van fiscaal partner fijn zijn vanwege de algemene heffingskorting én je mag samen een hoger vrijgesteld vermogen voor box 3 hebben (2023: € 101.300 in plaats van € 50.650), zodat ook dit fiscaal voordeel kan opleveren.

Een nadeel van het fiscaal partnerschap is het vervallen van bepaalde toeslagen. Bij samenwoners die om hele goede redenen een notarieel samenlevingscontract wensen, wijs ik altijd op dit aspect. Zeker tegen het einde van een jaar kan dit wel eens nadelig zijn. Wellicht is het dan beter om het jaar daarop elkaars fiscaal partner te worden en het notariële samenlevingscontract in het nieuwe jaar tekenen bij de notaris. Voor meer informatie over het fiscaal partnerschap verwijs ik graag verder naar de site www.belastingdienst.nl.

Doorgaans doe je samen de aangifte of doet degene dit die hiermee het beste uit de voeten kan. Maar wat als jouw partner een banksaldo heeft verzwegen? Ben jij dan ook de klos, immers jij bent zijn/haar fiscaal partner? Er is hierover vrij recent een zaak bij de Rechtbank geweest. De rechtbank zegt: ja, jij bent ook de klos.

Hoe erg ben je de klos? Verzwegen Zwitserse bankrekening.
Wat er in de rechtbankzaak speelde was het volgende. Meneer heeft in 1998 zijn pensioen dat hij bij zijn voormalige werkgever had afgekocht op een rekening in Zwitserland gestort. De man liet de belastingaangiften van hem en zijn vrouw door een belastingadvieskantoor verzorgen, maar gaf hen niet de gegevens op van zijn Zwitserse bankrekening en de daarvan opgenomen contanten. De fiscus komt hier in 2019 achter en legt ook zijn echtgenote navorderingsaanslagen en behoorlijke vergrijpboetes op over de afgelopen jaren. De vrouw wist niet dat haar man de bewuste gegevens niet had opgegeven. De Rechtbank vond wel dat haar grove schuld was toe te rekenen. Zij wist van de Zwitserse rekening en dat daarvan behoorlijk contant geld werd opgenomen dat thuis lag. Zij kon ook weten dat de Belastingdienst zonder hulp niet zo maar op de hoogte zou kunnen komen van dat vermogen. Ook heeft zij steeds toestemming gegeven voor het indienen van de onjuiste aangiften en, gezien het hoge bedrag, was dit niet een onschuldig foutje. Kortom: zij had het kunnen weten. De aan haar opgelegde hoge boete werd overigens wel verlaagd. Wat was dat bekende spreekwoord over eerlijkheid ook al weer?

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
VASTSTELLING OMVANG ERFDELEN KINDEREN TOCH WEL ERG BELANGRIJK

VASTSTELLING OMVANG ERFDELEN KINDEREN TOCH WEL ERG BELANGRIJK

Als de langstlevende ouder komt te overlijden kunnen kinderen wel eens voor raadsels komen te staan: wat hebben zij nu eigenlijk geërfd? Vader had geen testament Stel, vader is overleden. Moeder en de kinderen zijn dan samen erfgenamen. Bij een overlijden ná 2003 wordt moeder eigenaar van alle bezittingen; de erfdelen van de kinderen blijft zij aan hen schuldig. Bij een overlijden van vóór 2003 is de situatie anders. In beide gevallen geldt dat het na verloop van tijd moeilijker wordt om de omvang van de erfdelen te achterhalen.

Lees meer
Column
EEN WOLF IN SCHAAPSKLEREN

EEN WOLF IN SCHAAPSKLEREN

De meeste ondernemers trouwen op huwelijksvoorwaarden. Je wilt elkaar immers beschermen tegen ondernemersrisico’s en alles gescheiden houden zodat het vermogen van de partner veilig blijft. Maar het is wel zo fijn om het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd aan het einde van het huwelijk samen te delen, want de één neemt vaak meer zorg- en huishoudtaken op zich zodat de ander het bedrijf verder kan uitbouwen.

Lees meer
Column
IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

Is dit handig? Ja, natuurlijk, want als je ervoor leent en dus maandelijks rente moet betalen is dat minder fijn. Wellicht komt door je erfenis juist het door jou gewenste aan te kopen huis binnen je financiële bereik. Of wellicht is het een idee om met het geld op de gezamenlijke hypothecaire lening af te lossen. Immers: “in lyk man is in ryk man!

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search