Zoeken

De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

Ik weet niet hoe jij erin staat, maar bij mij is het altijd een hele opluchting als deze jaarlijks verplichte opgave aan de belastingdienst weer achter de rug is. Bij notarissen geldt ook nog dat vóór 1 mei alle jaarcijfers van het notarisbedrijf moeten zijn ingediend bij onze toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht van de overheid. Daar moeten dan ook de cijfers bij uit de aangifte inkomstenbelasting. Wij weten allemaal wel dat het nodig is, maar het is wel fijn als het allemaal weer netjes is verzonden en niets is verzwegen.

Partner stiekem iets niet opgegeven? Allebei de klos?
Ben je gehuwd of geregistreerd partner van elkaar, dan ben je elkaars fiscaal partner. Ben je samenwonend en heb je samen een kind of één van jullie heeft het kind van de ander erkend, of hebben jullie samen een woning in eigendom, of ben je elkaars pensioengerechtigde en/of heb je een notarieel samenlevingscontract? Ook dan zijn jullie fiscaal partners van elkaar.

Dit kan zowel positief als negatief zijn. Positief is dat je op bepaalde aftrekposten die je hebt, deze opvoert bij degene met het hoogste inkomen. Fiscaal kan je dan op die aftrekpost meer terugkrijgen. Ook als je geen inkomen hebt, kan het zijn van fiscaal partner fijn zijn vanwege de algemene heffingskorting én je mag samen een hoger vrijgesteld vermogen voor box 3 hebben (2023: € 101.300 in plaats van € 50.650), zodat ook dit fiscaal voordeel kan opleveren.

Een nadeel van het fiscaal partnerschap is het vervallen van bepaalde toeslagen. Bij samenwoners die om hele goede redenen een notarieel samenlevingscontract wensen, wijs ik altijd op dit aspect. Zeker tegen het einde van een jaar kan dit wel eens nadelig zijn. Wellicht is het dan beter om het jaar daarop elkaars fiscaal partner te worden en het notariële samenlevingscontract in het nieuwe jaar tekenen bij de notaris. Voor meer informatie over het fiscaal partnerschap verwijs ik graag verder naar de site www.belastingdienst.nl.

Doorgaans doe je samen de aangifte of doet degene dit die hiermee het beste uit de voeten kan. Maar wat als jouw partner een banksaldo heeft verzwegen? Ben jij dan ook de klos, immers jij bent zijn/haar fiscaal partner? Er is hierover vrij recent een zaak bij de Rechtbank geweest. De rechtbank zegt: ja, jij bent ook de klos.

Hoe erg ben je de klos? Verzwegen Zwitserse bankrekening.
Wat er in de rechtbankzaak speelde was het volgende. Meneer heeft in 1998 zijn pensioen dat hij bij zijn voormalige werkgever had afgekocht op een rekening in Zwitserland gestort. De man liet de belastingaangiften van hem en zijn vrouw door een belastingadvieskantoor verzorgen, maar gaf hen niet de gegevens op van zijn Zwitserse bankrekening en de daarvan opgenomen contanten. De fiscus komt hier in 2019 achter en legt ook zijn echtgenote navorderingsaanslagen en behoorlijke vergrijpboetes op over de afgelopen jaren. De vrouw wist niet dat haar man de bewuste gegevens niet had opgegeven. De Rechtbank vond wel dat haar grove schuld was toe te rekenen. Zij wist van de Zwitserse rekening en dat daarvan behoorlijk contant geld werd opgenomen dat thuis lag. Zij kon ook weten dat de Belastingdienst zonder hulp niet zo maar op de hoogte zou kunnen komen van dat vermogen. Ook heeft zij steeds toestemming gegeven voor het indienen van de onjuiste aangiften en, gezien het hoge bedrag, was dit niet een onschuldig foutje. Kortom: zij had het kunnen weten. De aan haar opgelegde hoge boete werd overigens wel verlaagd. Wat was dat bekende spreekwoord over eerlijkheid ook al weer?

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Huwelijksvoorwaarden
Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Wees niet zo dom als ik! Toen ik trouwde, trouwde je automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Tegenwoordig trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen. In het kort komt dit erop neer dat wat je voor het trouwen had, van jou blijft en alles wat je na het "ja-woord" verkrijgt, sam sam wordt. Óók wat je verdient vanuit bijvoorbeeld je BV en alles wat je bedrijfsmatig mocht ondernemen na het trouwen. Zo heb je na het huwelijk toch weer de gemeenschap van goederen en dat wilde je als ondernemer eigenlijk niet.

Lees meer
Column
LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

Als je partner of echtgenoot een langstlevende testament heeft gemaakt, dan voel jij je als langstlevende goed verzorgd achtergelaten. Want dat is toch de bedoeling van zo’n testament? Je denkt verder niets te hoeven doen. Als jij komt te overlijden komt alles wat er nog over is dan pas aan de kinderen toe. Sterker nog, als je alles opmaakt, heeft de notaris nog gezegd, is het “op is op”. Dan hebben de kinderen pech. Hun erfdeel tussentijds opeisen heeft ook geen zin, want jij als langstlevende moet immers goed beschermd worden tegen de positie van de kinderen. De kinderen moeten eigenlijk wat hun erfdeel betreft maar zo lang in de erfrechtelijke wachtkamer blijven zitten totdat de langstlevende is overleden.

Lees meer
Ruzie boedel
Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen.

Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen.

Ruzie erfenissen? Voorkomen is beter dan genezen. Veel ruzies bij erfenissen komen vaak voort uit onvrede uit het verleden. Verwacht je dat bij de verdeling van jouw erfenis de vlam in de pan kan slaan tussen je erfgenamen? Zorg dan op tijd voor een goed testament. Dit kan de ergste pijn verzachten. Bovendien, het zou toch zonde zijn als de erfenis op gaat aan de kosten van juridisch gesteggel?

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search