Zoeken

Vakantiewoning kopen?

Een uitdaging: mijn eigen vakantiewoning kopen.

Even weg van de hectiek. Doelloos starend in de verte. Wat een heerlijke plek dit. Wou dat het van mij was. Herkenbaar? Dit lijkt wel een intro voor een verkoopbrochure van een vakantiebungalow park! Geen rare gedachte hoor én het lijkt momenteel beter om je geld te steken in bakstenen dan in bitcoins, toch?

Waar op letten
Het kopen van een vakantiewoning in Nederland kent dezelfde regels als het kopen van een gewoon huis. Dat laatste is vaak al een uitdaging, maar bij een vakantiewoning kunnen toch weer andere specifieke aspecten spelen.

Ga na welk eigendomsrecht je koopt. Koop je een woning in volle eigendom of heb je een woning op andermans grond? Huur je de grond of krijg je een erfpachts- of opstalrecht? Mogelijk koop je een appartementsrecht terwijl je dacht gewoon een woning te kopen. Voor elke constructie gelden weer bijzondere regels. Laat je hierover door de notaris informeren.

Hoe zit het met het parkmanagement als je een woning in een park koopt? Welke regels gelden daar en wat als er mede-eigenaren zijn die zich weinig van die regels aan trekken? Dit laatste kan van invloed zijn op de waarde van jouw woning. Is er een huishoudelijk reglement dat aangeeft of je er bijvoorbeeld met je huisdier mag verblijven? Mag je je woning wel verhuren? Moet je verplicht de verhuur laten plaatsvinden door de parkorganisatie en zo ja, verhuurt de parkorganisatie eerst haar eigen woningen alvorens die van jou in de verhuur aan te bieden? Hoe vaak mag je er zelf verblijven of is dat zeer beperkt? Welke bijdrage moet je verplicht betalen, wat zijn de servicekosten en wordt je verplicht mee te gaan met de eisen van inrichting van je woning gesteld door de overkoepelende landelijke vakantiewoningenketen? Wat brengt dit aan extra kosten met zich mee?

Mag je er wel permanent wonen? Vaak mag dit niet. De gemeente kan hierover ook informatie verstrekken. Andersom: het kan ook zijn dat je een gewone woning wilt kopen om daarvan jouw recreatiewoning te maken. Vraag na of dit wel mag en in overeenstemming is met het bestemmingsplan van de gemeente.

Staat van de woning
Als je een woning koopt die wordt afgestoten door de landelijke organisatie die daarvan eigenaar is, vraag dan waarom dit is. Zijn de woningen te gedateerd of komt er groot onderhoud aan? Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn, maar net zoals bij het kopen van een eigen woning, moet je wel onderzoeken of er geen gebreken zijn. Een bouwkundig onderzoek laten verrichten is dan nooit weg.

Financieel, fiscaal
Voor de aanschaf van een bestaande vakantiewoning betaal je 8% overdrachtsbelasting. Dat wordt volgend jaar zelfs 10,1%! Als je de woning koopt met eigen spaargeld, dan wordt de woning, net zoals je spaargeld, in box 3 voor de Inkomstenbelasting belast, zij het tegen de WOZ-waarde.
Leen je geld voor de woning dan is de hypotheekrente daarvoor helaas niet aftrekbaar.

De eigendom van een vakantiewoning zal, net zoals bij een gewone woning, via een notariële leveringsakte en inschrijving daarvan bij het kadaster moeten plaatsvinden.

Vindt je het een geruststellende gedachte om even met de koopakte bij de notaris langs te gaan voor een second opinion alvorens deze te tekenen? Je bent bij ons van harte welkom!

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Huwelijksvoorwaarden
Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Huwelijksvoorwaarden nu nog niet opheffen, strakjes zéker wel?

Wees niet zo dom als ik! Toen ik trouwde, trouwde je automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Tegenwoordig trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen. In het kort komt dit erop neer dat wat je voor het trouwen had, van jou blijft en alles wat je na het "ja-woord" verkrijgt, sam sam wordt. Óók wat je verdient vanuit bijvoorbeeld je BV en alles wat je bedrijfsmatig mocht ondernemen na het trouwen. Zo heb je na het huwelijk toch weer de gemeenschap van goederen en dat wilde je als ondernemer eigenlijk niet.

Lees meer
Column
LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

LANGSTLEVENDE TESTAMENT WAARDOOR OP = OP?

Als je partner of echtgenoot een langstlevende testament heeft gemaakt, dan voel jij je als langstlevende goed verzorgd achtergelaten. Want dat is toch de bedoeling van zo’n testament? Je denkt verder niets te hoeven doen. Als jij komt te overlijden komt alles wat er nog over is dan pas aan de kinderen toe. Sterker nog, als je alles opmaakt, heeft de notaris nog gezegd, is het “op is op”. Dan hebben de kinderen pech. Hun erfdeel tussentijds opeisen heeft ook geen zin, want jij als langstlevende moet immers goed beschermd worden tegen de positie van de kinderen. De kinderen moeten eigenlijk wat hun erfdeel betreft maar zo lang in de erfrechtelijke wachtkamer blijven zitten totdat de langstlevende is overleden.

Lees meer
Column
De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

De belastingaangifte is weer de deur uit, is alles netjes opgegeven?

Ik weet niet hoe jij erin staat, maar bij mij is het altijd een hele opluchting als deze jaarlijks verplichte opgave aan de belastingdienst weer achter de rug is. Bij notarissen geldt ook nog dat vóór 1 mei alle jaarcijfers van het notarisbedrijf moeten zijn ingediend bij onze toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht van de overheid. Daar moeten dan ook de cijfers bij uit de aangifte inkomstenbelasting. Wij weten allemaal wel dat het nodig is, maar het is wel fijn als het allemaal weer netjes is verzonden en niets is verzwegen.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search