Zoeken

Vakantiewoning kopen?

Een uitdaging: mijn eigen vakantiewoning kopen.

Even weg van de hectiek. Doelloos starend in de verte. Wat een heerlijke plek dit. Wou dat het van mij was. Herkenbaar? Dit lijkt wel een intro voor een verkoopbrochure van een vakantiebungalow park! Geen rare gedachte hoor én het lijkt momenteel beter om je geld te steken in bakstenen dan in bitcoins, toch?

Waar op letten
Het kopen van een vakantiewoning in Nederland kent dezelfde regels als het kopen van een gewoon huis. Dat laatste is vaak al een uitdaging, maar bij een vakantiewoning kunnen toch weer andere specifieke aspecten spelen.

Ga na welk eigendomsrecht je koopt. Koop je een woning in volle eigendom of heb je een woning op andermans grond? Huur je de grond of krijg je een erfpachts- of opstalrecht? Mogelijk koop je een appartementsrecht terwijl je dacht gewoon een woning te kopen. Voor elke constructie gelden weer bijzondere regels. Laat je hierover door de notaris informeren.

Hoe zit het met het parkmanagement als je een woning in een park koopt? Welke regels gelden daar en wat als er mede-eigenaren zijn die zich weinig van die regels aan trekken? Dit laatste kan van invloed zijn op de waarde van jouw woning. Is er een huishoudelijk reglement dat aangeeft of je er bijvoorbeeld met je huisdier mag verblijven? Mag je je woning wel verhuren? Moet je verplicht de verhuur laten plaatsvinden door de parkorganisatie en zo ja, verhuurt de parkorganisatie eerst haar eigen woningen alvorens die van jou in de verhuur aan te bieden? Hoe vaak mag je er zelf verblijven of is dat zeer beperkt? Welke bijdrage moet je verplicht betalen, wat zijn de servicekosten en wordt je verplicht mee te gaan met de eisen van inrichting van je woning gesteld door de overkoepelende landelijke vakantiewoningenketen? Wat brengt dit aan extra kosten met zich mee?

Mag je er wel permanent wonen? Vaak mag dit niet. De gemeente kan hierover ook informatie verstrekken. Andersom: het kan ook zijn dat je een gewone woning wilt kopen om daarvan jouw recreatiewoning te maken. Vraag na of dit wel mag en in overeenstemming is met het bestemmingsplan van de gemeente.

Staat van de woning
Als je een woning koopt die wordt afgestoten door de landelijke organisatie die daarvan eigenaar is, vraag dan waarom dit is. Zijn de woningen te gedateerd of komt er groot onderhoud aan? Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn, maar net zoals bij het kopen van een eigen woning, moet je wel onderzoeken of er geen gebreken zijn. Een bouwkundig onderzoek laten verrichten is dan nooit weg.

Financieel, fiscaal
Voor de aanschaf van een bestaande vakantiewoning betaal je 8% overdrachtsbelasting. Dat wordt volgend jaar zelfs 10,1%! Als je de woning koopt met eigen spaargeld, dan wordt de woning, net zoals je spaargeld, in box 3 voor de Inkomstenbelasting belast, zij het tegen de WOZ-waarde.
Leen je geld voor de woning dan is de hypotheekrente daarvoor helaas niet aftrekbaar.

De eigendom van een vakantiewoning zal, net zoals bij een gewone woning, via een notariële leveringsakte en inschrijving daarvan bij het kadaster moeten plaatsvinden.

Vindt je het een geruststellende gedachte om even met de koopakte bij de notaris langs te gaan voor een second opinion alvorens deze te tekenen? Je bent bij ons van harte welkom!

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Verjaring
Meer geld in de woning gestoken dan jouw partner? Let op met de verjaring!!

Meer geld in de woning gestoken dan jouw partner? Let op met de verjaring!!

In een recente uitspraak van de Rechtbank (te vinden onder: ECLI:NL:RBNHO:2022:5929), speelde het geval waar een samenlevingsrelatie was beëindigd en beide partners erover twistten of de vrouw nog recht had op vergoeding van de € 400.000 die zij meer in hun gezamenlijke woning had gestoken dan haar ex-partner.

Lees meer
Codicil
Moeder wilde gele bloemen. Niet waar, moeder wilde witte bloemen

Moeder wilde gele bloemen. Niet waar, moeder wilde witte bloemen

Tja, wat wilde moeder nou echt? In ieder geval geen geruzie. Drie kinderen kwamen bij mij in verband met het afwikkelen van de nalatenschap van moeder. Dát had moeder goed bij testament geregeld om de afwikkeling in pais en vree te laten geschieden. Want zij wist dat twee van de drie kinderen altijd samen spanden tegen kind nummer drie. Zo zaten zij ook bij mij aan tafel

Lees meer
Bedrijfsopvolging
ONTERVEN VAN JE BEDRIJFSOPVOLGER? WEES VOORZICHTIG!

ONTERVEN VAN JE BEDRIJFSOPVOLGER? WEES VOORZICHTIG!

Wat is het fijn als jouw levenswerk als ondernemer door je kind wordt voortgezet. Ja, toch? Daarvoor doorloop je een heel traject. Eerst overleg je samen met de accountant en tot slot ga je naar de notaris om de aandelen in de BV of het bedrijfsvermogen aan je kind over te dragen.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search