Zoeken

'Teboekstellen' van je schip

Het inschrijven van schepen in de openbare registers (Scheepsregister) van het Kadaster noemen we ‘teboekstellen’. Je kunt een zeiljacht, pleziervaartuig, binnenvaartschip of zeeschip in laten schrijven in het Scheepsregister, maar dit is niet verplicht. Als je ook een hypotheek op het schip wilt afsluiten, is registratie wel verplicht. Registratie is ook verplicht, als de waterverplaatsing van het schip meer dan 10m³ bedraagt.

Hoewel het teboekstellen van een schip dus meestal niet verplicht is, bevelen wij dit wel aan. Registratie is namelijk het enige bewijs dat jij de rechtmatige eigenaar bent van een schip. Is het schip bij de scheepswerf afgebouwd, dan kun je het schip ook als afgebouwd teboekstellen bij het Scheepsregister.

Brandmerk voor je schip

Bij registratie van het schip in het Scheepsregister wordt het schip voorzien van een brandmerk. Is het brandmerk onleesbaar geworden, beschadigd of verwijderd, zorg dan dat je dit opnieuw laat aanbrengen op het schip. Wijzigingen in de gegevens van een teboekgesteld schip dien je door te geven aan het Kadaster. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen.

Bij de overdracht van een zeewaardig zeiljacht (korter dan 24 meter), dient er een nieuwe Nationaliteitsverklaring te worden aangevraagd en verstrekt. Deze Nationaliteitsverklaring dient tezamen met de akte van levering te worden ingeschreven bij het Scheepsregister. Indien gewenst kunnen wij deze Nationaliteitsverklaring voor je aanvragen.

Uitschrijving in Scheepsregister

Een in het verleden gesloopt schip dat nog wel geregistreerd staat in het Scheepsregister kan door ons via een beëdigde verklaring worden uitgeschreven bij het Scheepsregister. De voormalige eigenaar of diens erfgenamen verklaren in dat geval bij de notaris onder ede dat het betreffende schip gesloopt is. Vervolgens verloopt het verzoek tot doorhaling via de Rechtbank in Rotterdam of Amsterdam.

Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP)

Actueel in het nieuws is dat sinds de zomer van 2020 veel Nederlandse zeilboten aan de ketting zijn gelegd in de Zuid-Europese wateren. Dit komt door twijfel over een Nederlands certificaat (ICP) voor pleziervaartuigen. De oorzaak ligt in de onduidelijke status van het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP). Echter, een ICP (in Nederland vaak verstrekt door de Watersportverbond onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) is geen officiële eigendomsregistratie en het geeft de eigenaar ook niet het recht om onder Nederlandse vlag te varen.

Dit brengt met zich mee dat Nederlandse booteigenaren niet langer zorgeloos op vakantie kunnen met enkel een ICP. Een oplossing hiervoor is het schip te laten registreren (teboekstellen) bij het Scheepsregister van het Kadaster. Dit kan ook als het schip in het buitenland ligt, maar dit brengt wel veel (extra) kosten met zich mee.

Meer weten?

Neem contact op. Met een luisterend oor voor je verhaal, oog voor jouw situatie en een neus voor het juiste advies staan we je graag doelgericht en betrokken bij.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
VASTSTELLING OMVANG ERFDELEN KINDEREN TOCH WEL ERG BELANGRIJK

VASTSTELLING OMVANG ERFDELEN KINDEREN TOCH WEL ERG BELANGRIJK

Als de langstlevende ouder komt te overlijden kunnen kinderen wel eens voor raadsels komen te staan: wat hebben zij nu eigenlijk geërfd? Vader had geen testament Stel, vader is overleden. Moeder en de kinderen zijn dan samen erfgenamen. Bij een overlijden ná 2003 wordt moeder eigenaar van alle bezittingen; de erfdelen van de kinderen blijft zij aan hen schuldig. Bij een overlijden van vóór 2003 is de situatie anders. In beide gevallen geldt dat het na verloop van tijd moeilijker wordt om de omvang van de erfdelen te achterhalen.

Lees meer
Column
EEN WOLF IN SCHAAPSKLEREN

EEN WOLF IN SCHAAPSKLEREN

De meeste ondernemers trouwen op huwelijksvoorwaarden. Je wilt elkaar immers beschermen tegen ondernemersrisico’s en alles gescheiden houden zodat het vermogen van de partner veilig blijft. Maar het is wel zo fijn om het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd aan het einde van het huwelijk samen te delen, want de één neemt vaak meer zorg- en huishoudtaken op zich zodat de ander het bedrijf verder kan uitbouwen.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search