Zoeken

Alleenstaand en met spoorloze erfgenamen?

Wij hebben het haar nog zó aanbevolen en nu zitten wij als erfgenamen met de gebakken peren. Zij stak liever haar kop in het zand voor het onvermijdelijke in plaats van het te regelen via de notaris. Tja, dit zal maar over jou gezegd worden als erflater.

Door het steeds vaker bereiken van een hoge leeftijd waarbij vele dierbaren om je heen reeds zijn weg komen te vallen en het leven in een tijd waar familiebanden steeds losser worden en/of er onbekende familie in het buitenland zit, is het voor een alleenstaande vaak niet eenvoudig om te bedenken waar jouw erfenis dan naar toe zou moeten. Je denkt dan al snel: ze zoeken het maar uit.

Complicaties
Voor het afwikkelen van een nalatenschap is wel de medewerking van alle erfgenamen nodig. Als ook maar één erfgenaam onvindbaar is, dan ligt die afwikkeling stil! Dat is lastig. Er kunnen geen betalingen van de bankrekening worden gedaan en ook het huis kan niet verkocht worden.

Het opsporen van erfgenamen is veelal een tijdrovende en kostbare klus. Tijdens het proces van opsporen gebeurt het soms zelfs dat een eenmaal opgespoorde erfgenaam is komen te overlijden, waardoor vaak weer diens erfgenamen opgespoord moeten worden. Is daarvan één in de tussentijd gaan scheiden, dan kan ook dit weer een extra complicatie met zich meebrengen. Wellicht moet dan die ex zelfs meewerken aan de afwikkeling van de nalatenschap.

Vereffening
Gelukkig kent de wet de mogelijkheid om via de rechter een vereffenaar te benoemen als een erfgenaam onvindbaar is. Er zal dan door de wel bekende erfgenamen of een belanghebbende via de rechter een vereffenaar moeten worden benoemd. Ook dit proces brengt vertraging en extra kosten met zich mee.

Testament
Met het maken van een goed testament kunt u dit alles voorkomen. De notaris kan daarover met u brainstormen. Er zijn namelijk veel goede mogelijkheden en oplossingen die bij u kunnen passen. Ook het besparen van erfbelasting kan daarbij een rol spelen. Benoem bijvoorbeeld een beperkt aantal erfgenamen en mochten die er niet meer zijn als u komt te overlijden, benoem dan één of meer erkende goede doelen waarbij u bijvoorbeeld uw te gelde gemaakte erfenis onderbrengt in een fonds op uw naam. U kunt hierbij aanwijzingen aan het goede doel meegeven voor de besteding van uw erfenis, zoals bijvoorbeeld voor bepaald medisch wetenschappelijk onderzoek of om eenzaamheid in de maatschappij te beteugelen.
Benoem ook een executeur die uw testament uitvoert. Dit zou een notaris kunnen zijn. Die is onpartijdig en onafhankelijk en wikkelt uw nalatenschap op integere wijze af.
Geef de door u te benoemen executeur de nodige macht om uw nalatenschap op goede wijze af te wikkelen en te verdelen. U kunt de executeur ook aanwijzingen geven over hoe u een en ander in gedachten heeft.


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
ZE ZIJN ER WEER! DE TUT-DAGEN MET DE NOTARIS!

ZE ZIJN ER WEER! DE TUT-DAGEN MET DE NOTARIS!

Na de "corona-jaren" is het eindelijk weer mogelijk om onze Test Uw Testamentdagen te organiseren. Stof jouw akten af en neem ze mee naar ons kantoor! Deze dagen zijn bedoeld voor jong en oud om mijn kantoor binnen te wandelen en het gesprek aan te gaan over jouw testament en/of jouw levenstestament. Samen met mij of één van onze juristen wordt gekeken of jouw regelingen in deze akten nog bij jou en jouw eventuele partner passen. Ook als er nog niks is geregeld, ben jij welkom om langs te komen en jouw wensen te bespreken.

Lees meer
Nieuws
Gratis inloopdagen test uw (levens) testament

Gratis inloopdagen test uw (levens) testament

Gratis inloopdagen Laat uw (levens) testament opstellen of checken!!

Lees meer
Column
Digitaal vergaderen, lekker efficiënt, maar pas nog even op

Digitaal vergaderen, lekker efficiënt, maar pas nog even op

Weg met de misère van het Corona-tijdperk. Weet jij nog hoe het was? Niet echt fijn, maar ik ben ook al snel weer kwijt hoe het ging. Soms ervaar ik nog het ongemakkelijke van het geven van een boks, een hand of een diepe buiging met brede glimlach als ik mijn cliënten op kantoor verwelkom. Heb jij dat ook? Tijdens de afgelopen nieuwjaarsrecepties hoorde je: "toch zo gek nog niet dat ik het de afgelopen twee niet kon bezoeken, maar nu ik weer mag vind ik het ook wel weer gezellig." Sommigen zien dit soort recepties als een "moetje" anderen als een "magje". Je zou zeggen: digitaal vergaderen scheelt tijd en CO2-uitstoot; dat gaat nooit meer weg. Maar pas op; de werkelijkheid is anders.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search