Zoeken

Alleenstaand en met spoorloze erfgenamen?

Wij hebben het haar nog zó aanbevolen en nu zitten wij als erfgenamen met de gebakken peren. Zij stak liever haar kop in het zand voor het onvermijdelijke in plaats van het te regelen via de notaris. Tja, dit zal maar over jou gezegd worden als erflater.

Door het steeds vaker bereiken van een hoge leeftijd waarbij vele dierbaren om je heen reeds zijn weg komen te vallen en het leven in een tijd waar familiebanden steeds losser worden en/of er onbekende familie in het buitenland zit, is het voor een alleenstaande vaak niet eenvoudig om te bedenken waar jouw erfenis dan naar toe zou moeten. Je denkt dan al snel: ze zoeken het maar uit.

Complicaties
Voor het afwikkelen van een nalatenschap is wel de medewerking van alle erfgenamen nodig. Als ook maar één erfgenaam onvindbaar is, dan ligt die afwikkeling stil! Dat is lastig. Er kunnen geen betalingen van de bankrekening worden gedaan en ook het huis kan niet verkocht worden.

Het opsporen van erfgenamen is veelal een tijdrovende en kostbare klus. Tijdens het proces van opsporen gebeurt het soms zelfs dat een eenmaal opgespoorde erfgenaam is komen te overlijden, waardoor vaak weer diens erfgenamen opgespoord moeten worden. Is daarvan één in de tussentijd gaan scheiden, dan kan ook dit weer een extra complicatie met zich meebrengen. Wellicht moet dan die ex zelfs meewerken aan de afwikkeling van de nalatenschap.

Vereffening
Gelukkig kent de wet de mogelijkheid om via de rechter een vereffenaar te benoemen als een erfgenaam onvindbaar is. Er zal dan door de wel bekende erfgenamen of een belanghebbende via de rechter een vereffenaar moeten worden benoemd. Ook dit proces brengt vertraging en extra kosten met zich mee.

Testament
Met het maken van een goed testament kunt u dit alles voorkomen. De notaris kan daarover met u brainstormen. Er zijn namelijk veel goede mogelijkheden en oplossingen die bij u kunnen passen. Ook het besparen van erfbelasting kan daarbij een rol spelen. Benoem bijvoorbeeld een beperkt aantal erfgenamen en mochten die er niet meer zijn als u komt te overlijden, benoem dan één of meer erkende goede doelen waarbij u bijvoorbeeld uw te gelde gemaakte erfenis onderbrengt in een fonds op uw naam. U kunt hierbij aanwijzingen aan het goede doel meegeven voor de besteding van uw erfenis, zoals bijvoorbeeld voor bepaald medisch wetenschappelijk onderzoek of om eenzaamheid in de maatschappij te beteugelen.
Benoem ook een executeur die uw testament uitvoert. Dit zou een notaris kunnen zijn. Die is onpartijdig en onafhankelijk en wikkelt uw nalatenschap op integere wijze af.
Geef de door u te benoemen executeur de nodige macht om uw nalatenschap op goede wijze af te wikkelen en te verdelen. U kunt de executeur ook aanwijzingen geven over hoe u een en ander in gedachten heeft.


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS. Is dit handig? Ja, natuurlijk, want als je ervoor leent en dus maandelijks rente moet betalen is dat minder fijn. Wellicht komt door je erfenis juist het door jou gewenste aan te kopen huis binnen je financiële bereik. Of wellicht is het een idee om met het geld op de gezamenlijke hypothecaire lening af te lossen. Immers: “in lyk man is in ryk man!

Lees meer
Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer
Testament
Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet? Je bent nog jong, dus aan dat wat óók bij het leven hoort, daar denkt je liever niet aan, maar in onze praktijk maken we veel mee. Ook met jonge mensen die komen te overlijden. Hoe oneerlijk ook, schijnbaar hoort dat ook bij het leven.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search