Zoeken

Nog niet droog achter de oren

O ja, dat moeten wij ook nog regelen... Tegen de vakantietijd is het niet ongebruikelijk dat het bij ouders van minderjarige kinderen te binnen schiet dat zij nog altijd iets willen regelen, voor het geval zij allebei als ouders mochten komen weg te vallen, bijv. door een auto- of vliegtuigongeluk. Wie neemt dan de zorg van hun kinderen op zich? Zelf hierover kunnen beslissen, in plaats van dit door de rechter te laten doen, is wel zo fijn. Men doelt dan op het regelen van de voogdij bij testament.

Kind is 8 jaar geworden.

Maar als het kind meerderjarig (18 jaar) is geworden, eindigt diens voogdij en krijgt hij zelf de beschikking over de erfenis. De voogd is dan namelijk niet meer gerechtigd het vermogen voor het kind te beheren. Veel ouders vinden 18 jaar toch wel een erg jonge leeftijd en hebben liever dat de datum van het zelfstandig kunnen beschikken over het vermogen nog een paar jaar wordt uitgesteld. Men denkt dan vaak aan een leeftijd van tussen de 21 en 25 jaar.
Immers, dan heeft het kind een diploma op zak en gaan de gedachten uit naar het gebruiken van de erfenis voor de aanschaf van een woning of andere meer nuttige dingen dan het kopen van auto's en andere luxe hebbedingen. Men vreest anders hetgeen wel het "Ferrari-syndroom" wordt genoemd. Hiervoor is echter een oplossing.

Meerderjarigen bewind.

Naast de voogdij kan dan een regeling meerderjarigen bewind bij testament worden ingesteld. Veelal wenst men dat de voogd ook deze taak op zich neemt. De voogd, dan bewindvoerder geworden, beheert alsdan de door het kind verkregen erfenis. Wil het kind over het vermogen beschikken, bijvoorbeeld om een huis te kunnen financieren, dan zal daarvoor de medewerking van de bewindvoerder vereist zijn. Aan de bewindvoerder kan desgewenst bij testament bijzondere instructies meegegeven worden. Soms kan een meerderjarigen bewind handig zijn bij een kind die beoogd bedrijfsopvolger moet worden. Een enkele keer is een kind geestelijk minder capabel of aan de drugs, waardoor de vrije beschikking over het vermogen voor een langere periode of zelfs levenslang dient te worden verhinderd.

Bewindvoerder naast de voogd.

Er zijn situaties denkbaar dat een voogd uitstekend voor de kinderen kan zorgen, doch op financiële zaken een minder goede kijk heeft. Dit zie je bijvoorbeeld daar waar bedrijfskapitaal een rol speelt, doch zeker ook bij de gewone 'huisje-boompje-beestje' situaties. Er kan dan een bewindvoerder worden aangesteld naast de voogd. Ik wijs ouders in dat geval erop hiermee voorzichtig om te gaan, omdat de voogd dan indirect min of meer financieel onder curatele wordt gesteld van de bewindvoerder. Het is de vraag of dit wel wenselijk is. Voorop dient te staan: wat is in het belang van het kind?

De ex buiten spel zetten.

Als een gescheiden ouder mocht komen te overlijden, krijgt de andere ouder het beheer over het geld dat de kinderen hebben geërfd. Dit is veelal niet gewenst. Oplossing: benoem een ander dan tot bewindvoerder en vergeet niet de ex-echtgenoot ook het ouderlijk vruchtgenot bij testament te ontnemen. Als een kind bijvoorbeeld spaargeld erft, dan zou de rente daarvan namelijk toekomen aan de ex-echtgenoot. De uitsluiting van het ouderlijk vruchtgenot steekt hier een stokje voor.

Niet alleen bij erfenissen.

Niet alleen bij erfenissen kan het instellen van een bewind een handig instrument zijn ter bescherming van het vermogen dat voor een jonge meerderjarige bestemd is. Ook kan een bewind worden ingesteld over vermogen dat u aan een kind zou wensen te schenken. Daarnaast kan nog worden gedacht aan het instellen van een meerderjarigen bewind op uitkeringen die een kind mocht ontvangen bijvoorbeeld uit een door u afgesloten levensverzekering.

Haarlemmer olie?

Weet wel dat een meerderjarig geworden kind, als deze meerderjarig is geworden 5 jaar na het overlijden van de ouder, naar de rechter kan stappen en vragen om het bewind van zijn erfenis te verwijderen, zodat hij/zij eerder er zelfstandig over kan beschikken. Dat vind ik eigenlijk niet zo erg, want de rechter toetst dan of het kind op dat moment inderdaad droog achter de oren is! Al met al gezien is het opnemen van een meerderjarigen bewind bij testament zo gek nog niet en wordt daarom vaak gedaan. Wilt u meer over dit onderwerp weten, bel gerust.

Uit de notarispraktijk Sneeker Nieuwsblad c.s. juli 2012. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris verbonden aan Rientjes Notariaat, gevestigd te Sneek.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search