Zoeken

Hoe zo mediation?

Te soft...

In veel contracten treft men een regeling aan voor het geval er tussen partijen een geschil ontstaat. Vaak tref je een arbitrageregeling aan of een verwijzing naar de bevoegde rechter, maar zelden een mediationregeling. Mediation is vaak niet het eerste waar zakelijke adviseurs, verwijzers of personen die zelf in een conflict zitten aan denken. Soms beschouwen ondernemers mediation als vorm van geschiloplossing als "te soft". Dat is écht ten onrechte. In april jongstleden zijn zelfs drie wetsvoorstellen ingediend om mediation een wettelijke basis te geven.

Goede keuze

Mediation is uitermate geschikt als u:
* zelf en met de andere partij bereid bent te werken aan een oplossing
* vaker met de andere partij te maken zult hebben in de toekomst
* geen juridische procedure wilt met tussenkomst van advocaten
* een bruikbare oplossing wilt bereiken, ook voor later.

Voordelen mediation

* een mediationproces gaat sneller dan een juridische procedure
* het biedt de mogelijkheid meerdere conflicten in één keer op te lossen
* één mediator inschakelen is goedkoper dan twee advocaten!
* beide partijen hebben inspraak; de mediator waakt over een evenwichtige machtsbalans tussen partijen;
* een win-win situatie voor beide partijen
* een toekomst gerichte oplossing

Hoe werkt het?

Mediation is een onderhandelingsproces waarbij voor alle partijen naar een aanvaardbare oplossing wordt toegewerkt.
Via een mediationovereenkomst verplichten partijen en de mediator zich om zich in te spannen om tot een oplossing te komen. Een garantie voor een oplossing kan een mediator u niet geven. De sleutel ligt in handen van u en uw wederpartij. Er moet een wil zijn om er samen uit te willen komen. De bereidheid om al samen om tafel te willen gaan bij de mediator is veelal al genoeg om mediation tot een succes te maken.

De mediator brengt partijen met elkaar in gesprek en bewaakt het evenwicht tussen partijen. Waar nodig geeft de mediator informatie. Ook emoties achter de feiten worden bespreekbaar gemaakt. Het onbesproken laten van emoties, maakt vaak de weg naar een oplossing erg moeizaam. Er liggen veelal diepere achtergronden bij het conflict.

Doordat partijen actief aan het proces deelnemen verhoogt dit de acceptatie van de uiteindelijke beslissing. Niet de schuldvraag staat centraal, maar de oplossing van het conflict.

Welke conflicten?

Eigenlijk alle conflicten, groot en klein. Bij familiebedrijven kunnen conflicten ontstaan in de vader-zoonrelatie, rivaliteit schoonfamilie, het verliezen van grip op het bedrijf, de opvolging, leiderschapskwesties. Vooral als het vertrouwen tussen familieleden verdwijnt kunnen relaties onherstelbaar beschadigd raken waardoor het bedrijf zelfs financieel in zwaar weer kan raken.

Verder valt te denken aan: conflicten tussen werkgever en werknemer, tussen vennoten, bestuurders en aandeelhouders onderling, maar denk ook aan de scheidende ondernemer.

Notaris als mediator

Het vak van mediator is ons op het lijf geschreven. Vanuit ons ambt zijn wij gewend om als onafhankelijke jurist over de belangen van beide partijen te waken. Een notaris is juridisch specialist en breed geschoold, met name op die gebieden waar een ondernemer mee te maken heeft. De uitkomst van de mediation wordt vastgelegd in een notariële akte die executoriale kracht heeft. Dit wil zeggen: onomstotelijke bewijskracht en financiële afspraken kunnen buiten de rechter om meteen worden afgedwongen via de deurwaarder. De akte heeft als het ware de kracht van een vonnis van de rechter.

Tot slot een clausule voor uw contract

Wilt u de bestaande geschillenregeling in uw contract uitbreiden dan zou aan de navolgende clausule gedacht kunnen worden:
Ingeval één van partijen het verschil van mening door middel van mediation wenst op te lossen, zal hiertoe worden overgegaan alvorens de hiervoor vermelde geschillenregeling in werking zal treden.

Uit de Notarispraktijk juni/juli 2013. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en (scheidings)mediator verbonden aan Rientjes Notariaat te Sneek.



Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search