Zoeken

IK STEEK MIJN ERFENIS IN ONS HUIS.

Is dit handig?

Ja, natuurlijk, want als je ervoor leent en dus maandelijks rente moet betalen is dat minder fijn. Wellicht komt door je erfenis juist het door jou gewenste aan te kopen huis binnen je financiële bereik. Of wellicht is het een idee om met het geld op de gezamenlijke hypothecaire lening af te lossen. Immers: “in lyk man is in ryk man!

Afspraken maken?
Een notaris zal dat zeker adviseren, want als het allemaal in de relatie niet loopt zoals gewenst en je zou uit elkaar gaan, ben je dan je erfenis kwijt? Of hoe komt het als het met jouw bedrijf niet zo goed gaat en een schuldsanering of faillissement dreigt? Of wellicht wil je dat juist jouw deel van je erfenis aan jouw kinderen toekomt, bijvoorbeeld als er sprake is van een samengesteld gezin.

Ik ben gehuwd of ben een geregistreerd partnerschap aangegaan
Ben je getrouwd of ben je een geregistreerd partnerschap aangegaan na 1 januari 2018, dan vallen erfenissen die je hebt gekregen buiten elke gemeenschap van goederen. Maar dan is het toch geregeld? Ja, zeg ik, mits duidelijk vaststaat welk deel van je erfenis in het huis is gaan zitten. Dit is van belang omdat ook de meerwaarde van de woning die toe te rekenen is aan het bedrag van de erfenis vanwege de beleggingsleer(*) daarmee vastgesteld kan worden. Leg vast welk deel van jouw erfenis in het huis is gaan zitten. Dit hoeft overigens niet bij notariële akte en kan je zelf vastleggen.

Ben je vóór 2018 gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan, dan valt jouw erfenis gewoon in jullie gemeenschap van goederen, tenzij jouw ouders of andere erflater van wie je de erfenis hebt gekregen in een testament hebben vastgelegd dat de erfenis buiten elke gemeenschap van goederen valt. Is dit laatste niet het geval, dan komt de erfenis jullie allebei toe en de investering daarmee in jullie huis ook. Bij een onverhoopte echtscheiding zie je dan mogelijk niet jouw hele erfenis terug. Dit kan nogal zuur zijn als bijvoorbeeld de ouders van je partner hun erfenis (stel dat die ook in jullie huis is gaan zitten) wél in een testament buiten gemeenschap van goederen hebben gesteld. Dat deel hoeft jouw partner dan niet met jou te delen, maar jij moet jouw deel wel met je partner delen!

Ik woon samen en heb geen samenlevingsovereenkomst. Dikke pech!
Je bent dan wat we noemen een "informele samenwoner". Uit diverse uitspraken van de Hoge Raad blijkt dat je geen recht op vergoeding hebt van je erfenis die je in de gezamenlijke woning hebt gestoken! Hooguit zou gesteld kunnen worden dat als je met jouw erfenis het deel van jouw partner in jullie gezamenlijke hypothecaire geldlening hebt afgelost, je voor dat deel een ‘terugneemvordering’ op je partner hebt.
Verder moet je ook nog eens op tijd zijn met het terugvorderen van dit geld, omdat vijf jaar na het steken van jouw erfenis in jullie hypotheek, jij het geld door verjaring kwijt bent. Kortom: dikke pech! Zorg er dus voor dat je als samenwoner een "formele samenwoner" wordt en maak via een notariële akte een goed samenlevingscontract!

(*) Een volgende keer leg ik uit hoe het zit met die “beleggingsleer”.

Meer weten, bel of mail ons gerust! 0515-435600; info@rientjesnotariaat.nl

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
VASTSTELLING OMVANG ERFDELEN KINDEREN TOCH WEL ERG BELANGRIJK

VASTSTELLING OMVANG ERFDELEN KINDEREN TOCH WEL ERG BELANGRIJK

Als de langstlevende ouder komt te overlijden kunnen kinderen wel eens voor raadsels komen te staan: wat hebben zij nu eigenlijk geërfd? Vader had geen testament Stel, vader is overleden. Moeder en de kinderen zijn dan samen erfgenamen. Bij een overlijden ná 2003 wordt moeder eigenaar van alle bezittingen; de erfdelen van de kinderen blijft zij aan hen schuldig. Bij een overlijden van vóór 2003 is de situatie anders. In beide gevallen geldt dat het na verloop van tijd moeilijker wordt om de omvang van de erfdelen te achterhalen.

Lees meer
Column
EEN WOLF IN SCHAAPSKLEREN

EEN WOLF IN SCHAAPSKLEREN

De meeste ondernemers trouwen op huwelijksvoorwaarden. Je wilt elkaar immers beschermen tegen ondernemersrisico’s en alles gescheiden houden zodat het vermogen van de partner veilig blijft. Maar het is wel zo fijn om het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd aan het einde van het huwelijk samen te delen, want de één neemt vaak meer zorg- en huishoudtaken op zich zodat de ander het bedrijf verder kan uitbouwen.

Lees meer
Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search